Семейство с дете се забавлява с дигитално съдържание - Пази детето в Интернет

Как да предпазим децата от неподходящо съдържание в интернет: Инструменти за родителски контрол – част 1

Все повече подрастващи използват интернет за забавление или за образователни цели всеки ден благодарение на лесния достъп до различни устройства. Свободното сърфиране в интернет обаче понякога може да доведе до натъкване на неподходящо съдържание за деца. В такива случаи наивността и фактът, че лесно се поддават на чуждо влияние, могат да подтикнат малолетните потребители към неприлично поведение, което те да сметнат за нормално.

За да се осигури безопасното онлайн преживяване на децата, родителският контрол е от изключително значение. В тази статия ще разгледаме какво може да е неподходящото за тях съдържание в интернет, защо е толкова важно да ги предпазите от него. Ще ви споделим и съвети как да подходите към въпроса.

Какво представлява неподходящото съдържание за деца в интернет?

Дефиницията за неподходящо съдържание е всяка информация под формата на текст, видео или изображение, която е обидна, незаконна, хомофобска или такава, подтикваща към насилие.

Част от примерите за такъв тип съдържание са:

 • Порнографски сайтове, които показват изкривена представа за сексуалния акт;
 • Насилие и жестокост, включително побои, изнасилвания, убийства, проливане на кръв, подтикване към агресия и други;
 • Дискриминация и омраза под формата на материали, разпространяващи расистки, сексистки, хомофобски и ксенофобски изказвания, снимки или видеа;
 • Форми на кибертормоз, показващи такъв или насърчаващи го;
 • Сайтове с нецензурен език, употреба на алкохол и наркотични вещества и други;
 •  Фалшиви новини и дезинформация;
 • Нелегални сайтове и материали, които нарушават авторски права и показват или подтикват към извършване на незаконни дейности;
 • Автоматичното инсталиране на зловреден софтуер чрез изтеглянето на безобидни, на пръв поглед, файлове;
 • Сваляне на пиратско съдържание.

Не на последно място, за да обясните какви заплахи крие интернет на подрастващите, трябва самите вие да имате повече познания по темата. Вече дори има възможности да застраховате домашните си компютри и техника, като към това получавате и услуга за безопасно ползване на интернет. Застраховката Компютърна сигурност у дома на Лев Инс ви дава сигурност в комбинация със защита от зловредни сайтове и неподходящо съдържание.  А ако искате да сте максимално полезни за безопасността на детето ви онлайн, запишете се на курс, където ще научите как да се справяте с опасностите в интернет. Обучението ще ви даде повече информация и съвети, които да ви подготвят за всички възможни ситуации онлайн.

Съвети за родителски контрол

Родителите невинаги знаят точно какво правят децата им в онлайн пространството.

Въпреки това има няколко стъпки, които могат да се предприемат, за да се ограничи максимално достъпът до неподходящо съдържание в интернет:

 • Ограничете времето, което детето ви прекарва пред екрана.
 • Отложете създаването на профили в социални мрежи като Tik Tok, Instagram и Facebook, ако то е в предпубертетна възраст. В този период поради уязвимостта му и невъзможността да отсява информацията рискът да попадне на неподходящо съдържание е висок.
 • Поговорете с него относно опасностите, които крие интернет. Уверете го, че може да сподели с вас, ако е попаднало на такъв тип информация онлайн.
 • Инсталирайте антивирусна програма, която е надеждна и сигнализира при сваляне на съмнителни и/или заразни файлове.
 • Проверявайте историята на браузъра, за да следите кои сайтове посещава детето ви.
 • Активирайте филтри на посещаваните сайтове. Така може да блокирате достъпа до информация с неподходящо съдържание за деца.
 • Настройте вградените инструменти в операционната система на устройствата, които детето ви ползва. Чрез тях може да зададете определени времеви интервали за използване на интернет или да забраните достъпа до определени приложения.
 • Настройте функциите за поверителност при създаване на профили в социалните мрежи на детето ви. Така съдържанието, което то публикува, няма да е обществено достъпно, а поканите за приятелство трябва да бъдат одобрени, преди другите да видят какви са постовете му.
 • Когато създавате профил на детето си в Google посочете ,че то е малолетно или непълнолетно, по този начин ще се ограничи достъпът до част от зловредни сайтове. Ако ползвате iOS, включете функцията за родителски контрол.
 • Разгледайте функциите на Google за безопасност. Използвайте режима Safe Search, който филтрира неподходящото съдържание от резултатите на търсенето. Може да ползвате и приложението Google Family Link, което ще ви позволи да създадете профили за детето ви и да управлявате активностите му онлайн.
 • Настройте Youtube канала на детето ви в режим Youtube Kids. Изберете опцията Kid Mode и за другите посещавани платформи и сайтове.

Очаквайте и втората част на нашата статия, в която ще ви споделим какви инструменти за родителски контрол могат ви да помогнат в задачата да предпазите децата от неподходящо съдържание в интернет.

 

Четете още