Кибер Наръчник за родители – знаете ли какво прави детето ви интернет? » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Кибер Наръчник за родители – знаете ли какво прави детето ви в Интернет?

В тази статия няма да прочетете холивудски сценарий за това как шестгодишното в съседната стая е проникнало в секретна база данни. Материалът цели да насочи вниманието на родителите към далеч по-непосредствени заплахи, пред които са изправени децата днес. И съвсем не говорим само за увредените очи и асоциализацията. Когато училището е в компютъра, а карантинирането налага общуване и игри с приятели през телефона или компютъра, е хубаво да сте наясно какво прави детето Ви в Интернет.

Експертите от Сyberоne споделиха, специално за клиентите на Лев Инс, кои са най-честите заплахи, според възрастта на детето Ви:

3-6 години – в тази възраст децата обикновено играят на видеоигри или гледат видео и снимки, а рисковете не са чак толкова големи. Основните опасности са случайното попадане на неподходящо съдържание, като например порнография, жестокост, насилие или нецензурен език. По-рядко е възможно при онлайн игрите с повече играчи, някой потребител да се опита да установи контакт с детето или то да кликне върху неподходяща реклама.

7-9 години – В тази възраст децата все повече се ориентират към онлайн игри с по-голям брой играчи и това повишава риска от нежелателен контакт. Друга опасност, която става по-вероятна, са обидите и тормозът от други играчи – негови връстници. Все по-близо е моментът, когато детето съзнателно ще се заинтересува от порнография и интимност.

10-12 години – Вероятността детето вече да е в някоя социална мрежа и да използва програми за изпращане на съобщения е голяма, особено след онлайн обучението. На първо място, естествено, идват Фейсбук и viber, но децата бързо се научават от връстници и се регистрират и в други мрежи, като Ask.fm, Snapchat, Instagram, Tumblr и TiKTok. Преди да настъпи този момент, с децата трябва да се проведат разговорите за неприличните селфита и видеа, за използването на камерата и даването на разрешения, които различните приложения искат от потребителите.

13-15 години -Това е най-рисковата възраст, в която тийнейджърите експериментират и изпробват границите на позволеното и непозволеното. Изключително важно е родителите да се интересуват от онлайн живота на своите деца по добронамерен и разбиращ начин. Диалогът за възникналите опасности, каквито са онлайн тормозът срещу други връстници или срещу самия тийнейджър, също е от голямо значение.

16-18 години – Рисковете намаляват, тъй като младият човек вече има изградени собствени навици на употреба на мрежата и собствени интереси. Все пак е добре родителите да се интересуват какво включват тези интереси и да продължат диалога с младите хора за безопасността в Интернет.

Както родителите изграждат уменията за общуване на децата си лице в лице, така трябва да обърнат внимание на общуването онлайн и боравенето с огромните количества информация, до която детето може да има достъп. И докато общуването с детето е по-скоро въпрос на семейни отношения и евентуално консултиране с психолог или терапевт, то от техническа гледна точка могат да помогнат точно експертите по кибер сигурност.

Експертите от Cyberоne описват няколко начина, които ще Ви помогнат да повишите сигурността за Вашето дете:

  • Инсталирайте приставката WOT(Web of Trust) към браузъра на настолния компютър или лаптоп, който използва детето Ви. Тя маркира (на принципа на светофара – зелено, жълто, червено) нивото на безопасност на всеки сайт, който се появява при търсене в социалните мрежи или при други публикации. Има и мобилен вариант, който комбинира браузър със защита.
  • За мобилните устройства (смартфон и таблет) може да инсталирате Dolphin браузър, който е сигурен и добре защитен, или да изтеглите Ultimate flag като отделно приложение.
  • При най-малките деца (до 9-10 години) се препоръчва използването на програми за родителски контрол.
  • Ако ползвате Windows 7, 8 или 10, можете да създадете детски профил на детето си.
  • Застраховка – за щастие, на българския пазар вече можете да намерите застрахователни продукти, които предлагат различни нива на защита при сърфиране в мрежата. В домашни условия „Безопасен Интернет“ от Лев Инс предлага точно филтриране на съдържанието за зловредни реклами, Интернет адреси, които са в черен списък, създаване на собствени черен и бял списък на сайтовете и други.