Фишинг измами

Интернет и технологиите дават достъп до разнообразна информация, различни видове забавления и игри, както и възможност за бърза комуникация. Но те често се използват и за киберпрестъпления. Еднo от най-честите проявления е фишинг измамата.

Фишинг измами » Социална кампания на ЗК Лев Инс
Фишинг измами » Социална кампания на ЗК Лев Инс
Фишинг измами » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Какво е фишинг?

Фишинг измамата представлява вид онлайн измама, която цели да открадне личната информация на потребителя: ЕГН, номера на кредитни карти, банкови сметки, профили в сайтове и социални мрежи и други. Това се случва, когато злосторникът подвежда жертвата да отвори даден имейл, линк или изображение, което води до инсталиране на зловреден софтуер на устройството му.

Видове фишинг измами

Фишинг атаката е много известна форма на заблуда, която се разделя на няколко подвида:

Фишинг измамите чрез текстови съобщения, имейли или фалшиви профили в социалните мрежи са тези, на които детето ви може да попадне най-често.

Как да предпазим детето от фишинг измами

Съществуват различни начини, чрез които да предпазите максимално подрастващите, от дебнещите опасности онлайн и в частност фишинг измамите.

Фишинг измами » Социална кампания на ЗК Лев Инс
Фишинг измами » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Социалната кампания „Пази детето в интернет“ на “Лев Инс”, подкрепена от МОН, се стреми да ви помогне да предпазите детето си от фишинг измами.

Целта ѝ е да запознае всички участници с начините за предпазване от различните опасности, които се крият във виртуалното пространство. Инициативата цели да информира както деца, така и родители за киберпрестъпленията, така че те да знаят как да избягват рискови ситуации онлайн и как да реагират, в случай че станат обект на изнудване, кибертормоз, фишинг измама и кибернасилие.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Разпознаването на опити за фишинг изисква бдителност. Внимавайте с непоискани съобщения, изискващи лична информация, особено ако предизвикват усещане за спешност. Внимателно проверявайте URL адресите, за да сте сигурни, че са легитимни, и бъдете предпазливи с прикачени файлове в имейли от неизвестни източници.

Ако подозирате опит за фишинг измама, избягвайте да кликвате на връзки или да изтегляте прикачени файлове. Сигнализирайте за комуникацията на съответните компетентни лица, като например IT отдела си (за инциденти, свързани с работата) или агенции за киберпрестъпления. Също така, предупредете контактите си, ако смятате, че профилът ви е компрометиран.

Обяснете концепцията по подходящ за възрастта начин, обсъдете често използваните тактики на киберпрестъпниците и насърчавайте децата да задават въпроси и да споделят онлайн преживяванията си. Използването на реални примери може да им помогне да разберат по-добре рисковете и да идентифицират навреме опит за фишинг измама.

КАМПАНИЯ
"ПАЗИ ДЕТЕТО В ИНТЕРНЕТ"

ПОЛЕЗНИ
СЪВЕТИ

ПРОЧЕТЕТЕ
НОВИНИ

ГРИЖА ЗА ВАС
ОТ НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ