детето в социалните мрежи

Пази детето в социалната мрежа

Децата прекарват онлайн повече време от всякога. Те се докосват до мрежите на все по-крехка възраст. През половин секунда някъде по света дете влиза за първи път в интернет.

Всяко дете трябва да бъде защитено от насилие, експлоатация и злоупотреба в дигиталното пространство.

Мрежата предлага неограничени възможности – чрез компютри, смартфони, игрови конзоли и телевизори децата учат, играят и се развиват. Интернет има потенциала да разшири хоризонтите и да запали творчеството в тях, но същевременно с това крие редица опасности.

След като децата Ви започнат да използват самостоятелно Интернет, изниква въпросът по какъв начин можете да ги предпазите като в същото време им позволявате да се възползват максимално от онлайн пространство и да се наслаждават на социални медии като Facebook, Instagram, Snapchat или TikTok. Това е постоянна битка и много родители вече са запознати: как да дадете на вашето дете независимостта, която жадува (и от която се нуждае!), като същевременно гарантирате, че остава в безопасност както в дома, така и извън него?  Мисията е възможна. Вие като родители може да помогнете на детето си да извлече най-доброто от социалните мрежи, без да се сблъсква с най-лошото. Ето някои въпроси, които трябва да разгледате:

  • За да бъдат децата ни в безопасност в социалните мрежи, трябва да бъдат „дигитално грамотни”. Ние родителите сме тези, които трябва да отхвърлят тезата, че децата са „дигитални по рождение” и е важно да поддържаме бдително чувство за сигурност, когато става въпрос за онлайн присъствието на нашите деца.
  • Общувайте с детето си относно безопасността в социалните медии. Не можете да наблюдавате активността му в социалните медии 24/7, така че отворената комуникация е важна, за да разберете какво се случва с детето Ви онлайн. Помолете го да Ви информира всеки път, когато получи съобщения или покани от непознати. Говорете с него за последствията от злоупотребата със социалните медии. Помолете го да Ви каже, ако някой го дразни или тормози, тъй като това може да са признаци за кибертормоз. Насърчавайте го да идва при Вас за напътствия, когато попадне на съмнително съдържание или ситуация.
  • Уверете се, че детето Ви не публикува лични данни, включително телефонни номера, адрес или регистрации. Социалните медии се превърнаха в толкова нормална част от живота на хората, че не е необичайно те да споделят информация за себе си, която не трябва да бъде публична. Важно е детето Ви да разбира какви видове данни не трябва да споделя и защо.
  • Образовайте се за социалните медии. Спомняте ли си, когато единствените големи онлайн канали за социална комуникация бяха Facebook и Skype? Това вече не е така. Като родител е важно да се запознаете с актуалните сайтове и кои от тях са подходящи за Вашето дете. Ето някои от най-популярните социални приложения и сайтове за деца и тийнейджъри: WhatsApp, Snapchat, Instagram, TikTok.
  • Установете подходящата възраст за Вашето дете да започне да използва социалните медии. Докато се запознавате със сайтовете за социални медии, трябва да погледнете каква е необходимата минимална възраст за всеки сайт. Повечето социални медии изискват потребителите да са на 13 или повече години, за да създадат акаунт без разрешението на родителите си, съгласно Закона за защита на поверителността на децата онлайн (COPPA).
  • Уверете се, че са избрали силна парола. Наистина ли бихте използвали лесна парола като 12345, за да защитите нещо важно? Не, разбира се, не бихте! Трябва да обучите и децата си на този навик.
  • Пазете личния профил на детето си. Повечето сайтове Ви дават възможност да настроите акаунта си за лично ползване. Това означава, че само хора, с които детето Ви е приятел, могат да видят съдържанието на профила му. Това е важна стъпка, която трябва да предприемете, за да запазите съдържанието му поверително и далеч от хора, които могат да злоупотребяват с него.
  • Редовно проверявайте настройките за поверителност на детето си. След като детето Ви създаде акаунт в социалните медии, е важно да останете бдителни относно актуализирането на настройките му за поверителност. Сайтовете на социалните медии непрекъснато добавят настройки за сигурност, за да гарантират, че е налична максимална защита, но често трябва да се актуализират ръчно от потребителя.
  • Не позволявайте на детето си да приема покани за приятелство от хора, които не познава. Това може да се разбира от само себе си, но има много хора, които използват социалните медии, за да следят хора и да крадат информацията им с цел причиняване на вреда. Винаги най-добрата практика е да приемате заявки за приятелство само от хора, които детето Ви познава, както и от техните приятели и семейство.
  • Задайте насоки/правила за използване на социалните медии. Създаването на правила или насоки от самото начало е чудесен начин да възпитате положителни навици на детето си в социалните медии. Въпреки това, не се опитвайте да налагате твърде строга дисциплина, защото рискувате детето Ви тайно да се опитва да ги наруши. Опитайте се да създадете правила, които дават възможност на детето Ви да взема само добри решения.

Нашите деца са част от поколение, което не знае какъв е бил животът преди Интернет. Тъй като те са онлайн от много по-ранна възраст, отколкото вероятно Вие сте били, от решаващо значение е да ги научите за рисковете като измами, кражба на профили в платформи за забавление, сексуално изнудване, кибертормоз. Като родител можете да ръководите и наблюдавате децата си, докато се движат в постоянно променящия се онлайн пейзаж, уверявайки се, че са защитени дигитални граждани.

Статията е публикувана в сайта на Cyber 360 Academy и може да бъде намерена тук.