Кибертормоз в социалните мрежи – полезни съвети за безопастност при използването им » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Кибертормоз в социалните мрежи – полезни съвети за безопастност при използването им

  • Независимо в коя социална платформа Вие или Вашето дете има акаунт – имайте предвид, че съдържанието, което се публикува, се съхранява като копие завинаги. Това важи, както за личните данни и публикации, така и за чатовете, които се използват в тях.
  • Не само когато регистрирате Вашето дете в дадена социална платформа, но и периодично трябва да преглеждате настройките за поверителност. Имайте предвид, че сайтовете и приложенията често сменят настройките по подразбиране и е възможно да изтече повече информация за Вас и Вашите роднини, отколкото бихте искали.
  • Тагването е модерно, особено сред децата, но не е препоръчително всички и по всяко време да знаят къде точно се намира Вашето дете. Имайте предвид, че приложенията, на които е включена опцията за местоположение, завинаги ще запазят тези данни. Има злонамерни хора, които могат да навредят на Вас и Вашите деца, на база на достъпа до тази информация.
  • Социалните мрежи дават възможност да се публикува информация не само за Вас, но и за Вашите деца и близки. Помислете доколко е важно да посочвате конкретни данни и задължително попитайте Вашите близки дали са съгласни да се публикува тяхната лична информация от Вас и децата Ви.
  • Никога НЕ задавайте ЕДНАКВИ ПАРОЛИ за различните си профили. Обяснете и на Вашите деца защо е важно за всеки отделен профил задължително да се създава уникална парола. Специалистите съветват самите пароли да съдържат комбинация от най-малко 12 специфични знака, които да включват главни букви, малки букви, цифри и символи.
  • Когато създавате профил за Вашето дете, ако то иска да посочи кога има рожден ден, можете да посочите конкретната дата, но никога година. Проучванията сочат, че използването на месеца и деня е приемливо, но добавянето на годината – не, тъй като помага на крадците на самоличност да навредят на Вас и Вашите деца.
  • Покажете на Вашето дете как да включи опцията за преглед на съдържание преди публикуване. В настройките на различните социални платформи има възможност предварително да видите какво другите искат да публикуват за Вас и Вашите близки. Благодарение на тази опция можете да разрешите или забраните публикуването. Важно е да ограничите възможността свободно и без одобрение да се споделят снимки, видео и информация за Вас.
  • Напомняйте на Вашите деца, че личните ви разговори трябва да си останат лични. Обяснете им, че не трябва да се пишат никаква лична информация в чатове си. Също така, максимално трябва да се ограничи публикуването на лични данни на техните профили. Ако все пак Вие или Вашите деца забележите нещо, което е прекалено лично – го изтрийте.
  • Обърнете внимание, че всички приложения и игри, които се използват през линкове на социални мрежи, често извличат информация директно от профила и я публикуват без разрешение. Обяснете на Вашите деца как да бъдат внимателни, докато играят в Интернет и когато се включват в анкети, където се искат отговори на лични въпроси.
  • Задължително обяснете на Вашите деца защо никога не трябва да приемат предложение за приятелство от непознат. Дори и да е посочено, че има някакви общи приятели, посещават същото училище, квартал или са част от едни и същи хоби групи, първо трябва да се потърси повече информация и тогава да е прецени. Най-важното е детето Ви да не се чувства длъжно веднага да отговори и да приема всяка покана за приятелство.

 

Запознайте се с нашите иновативни решения, които Ви помагат с предприемането на ефикасни мерки за превенция.