Опасни контакти в интернет

Интернет улеснява комуникациите, поради което често се използва като средство за създаване на приятелства или любовни връзки. Голяма част от сайтовете за запознанства и социалните мрежи са достъпни както за възрастни, така и за тийнейджъри и деца.

Опасни контакти в интернет » Социална кампания на ЗК Лев Инс
Опасни контакти в интернет » Социална кампания на ЗК Лев Инс
Опасни контакти в интернет » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Създаване на опасни контакти в интернет

Много подрастващи търсят контакти онлайн, защото са твърде срамежливи в реалния живот, искат да намерят нови приятели или се чувстват самотни офлайн. Този тип общуване обаче често води до създаване на опасни контакти в интернет, които да навредят на емоционалното и физическото здраве на подрастващите.

Макар интернет да улеснява комуникацията с хора от цял свят, той е лесен за манипулиране инструмент, от който се възползват много онлайн хищници. Поради наивността и доверчивостта си децата са особено уязвима социална група, която лесно може да стане жертва на измамници в интернет.

Рискове от онлайн запознанства

В мрежата съществуват хиляди фалшиви профили, зад които се крият престъпници, търсещи от кого да се възползват. Често на прицел са именно подрастващите. Онлайн злосторниците избират жертвата си, свързват се с нея и се опитват да спечелят доверието ѝ. Когато това стане, започват да упражняват тормоз — кибер, сексуален или емоционален, да я изнудват с финансова изгода и други.

Сред най-големите опасности в интернет, които дебнат децата, са:

Как да предпазите детето от опасни контакти в интернет

Поговорете с детето си относно рисковете, на които може да се изложи то в мрежата. Обяснете му защо в никакъв случай не трябва да споделя лична информация онлайн и го насърчете да създава приятелства в реалния живот.

Опасни контакти в интернет » Социална кампания на ЗК Лев Инс

При подрастващите можете да ограничите прекараното време в мрежата и да зададете възрастови ограничения на използваните от тях устройства.

Наблюдавайте дали има промяна в държанието и начина на общуване на детето ви. Ако забележите признаци, че е подложено на тормоз онлайн, го уверете, че може да сподели тревогите си с вас. Важно е да чувства, че винаги ще бъдете до него независимо от всичко.

Опасни контакти в интернет » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Социална кампания „Пази детето в интернет“ на ЗК “Лев Инс”, подкрепена от МОН, се стреми да ви помогне да предпазите детето си от опасни контакти в интернет.

Целта ѝ е да запознае всички участници с начините за предпазване от различните опасности, които се крият във виртуалното пространство. Инициативата цели да информира както децата, така и родителите за киберпрестъпленията, така че те да знаят как да избягват рискови ситуации онлайн и как да реагират, в случай че станат обект на изнудване, кибертормоз, фишинг, кибернасилие или ако попаднат на измамници в интернет.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Фокусирайте се в изграждането на доверие и открит диалог. Насърчавайте децата си да споделят онлайн преживяванията си, установете основни правила за използване на интернет и използвайте инструменти за родителски контрол, които ви уведомяват за потенциални рискове, без да се налага да четете всяко съобщение, което изпращат или получават.

Предприемете действия в посока гарантиране на безопасността на детето незабавно. Разговаряйте без намек от обвинение или заплаха, за да разберете естеството на взаимоотношенията. Съберете цялата възможна информация за контакта и я докладвайте при реална опасност на съответните органи или организации. Обмислете професионална консултация, ако е необходимо.

Модерните технологии могат да бъдат мощен съюзник при предпазването на децата. Използвайте филтри за съдържание, задвижвани от изкуствен интелект, активирайте инструменти за мониторинг в реално време за признаци на кибертормоз или злоупотреба и настройте автоматични аларми за подозрително онлайн поведение. Осигурете си защита срещу зловреден софтуер и опити за фишинг, насочени към деца.

КАМПАНИЯ
"ПАЗИ ДЕТЕТО В ИНТЕРНЕТ"

ПОЛЕЗНИ
СЪВЕТИ

ПРОЧЕТЕТЕ
НОВИНИ

ГРИЖА ЗА ВАС
ОТ НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ