Неподходящо съдържание за деца

В днешното дигитално време всяко дете има достъп до изобилие от информация и ресурси. Въпреки че интернет може да се използва с цел забавление или образование, съществува и риск от неподходящо и потенциално вредно за деца съдържание.

Онлайн пространството съдържа сайтове или скрити групи с неподходяща информация за деца, които за сметка на това могат да бъдат лесно открити и използвани от самите деца.

Неподходящо съдържание за деца » Социална кампания на ЗК Лев Инс
Неподходящо съдържание за деца » Социална кампания на ЗК Лев Инс
Неподходящо съдържание за деца » Социална кампания на ЗК Лев Инс

На какви видове неподходящо съдържание може да попадне детето

Децата могат по невнимание да попаднат на различни форми на неподходящо съдържание докато сърфират онлайн, играят игри или гледат видеоклипове.

Неподходящо съдържание за деца включва агресия и насилие, насаждане на омраза и порнографско съдържание.

Как да предпазите детето от неподходящо съдържание

Изключително важно е разбирането с какви видове неподходящо съдържание може да се сблъска едно дете, за да се предприемат проактивни стъпки от родителите и учителите с цел предпазване на детския ум.

Неподходящо съдържание за деца » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Първа стъпка е направа на настройки за родителски контрол, включване на безопасен режим на търсачките и защита на всяко устройство. Изберете браузъри и приложения за деца, които са предназначени да осигурят безопасна онлайн среда за тях. Тези платформи филтрират неподходящото съдържание и предлагат подбрани тематики, подходящи за възрастта.

Следваща важна стъпка е комуникацията с децата, която трябва да е постоянна. Трябва да говорите с тях относно безопасността в интернет и да ги насърчавате да споделят, ако попаднат на съдържание, което ги притеснява.

Редовно проверявайте онлайн активността им и обсъждайте всички темио или въпроси, които може да имат. Отворената комуникация е от съществено значение за осигуряванетона безопасно онлайн изживяване. Обяснете на детето си за потенциалните опасности от неподходящо съдържание и защо определени типове съдържание не са подходящи за него. Дайте му възможност да разпознава и избягва подобно съдържание.

Неподходящо съдържание за деца » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Социална кампания „Пази детето в Интернет“ на ЗК “Лев Инс”, подкрепена от МОН, може да ви помогне да предпазите детето си от неподходящо съдържание онлайн.

Целта на кампанията е да запознае всички участници с начините за предпазване от различните опасности, които се крият във виртуалното пространство. Инициативата цели да информира, както деца, така и родители, за киберпрестъпленията, така че те да знаят как да избягват рискови ситуации онлайн и как да реагират в случай, че станат обект на изнудване и кибертормоз.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Активното ангажиране и използването на дигитални инструменти са ключови. Родителите трябва редовно да проверяват историята на сърфирането на децата си, могат да използват софтуер за родителски контрол (научете повече ТУК и ТУК) и най-вече да създават среда на доверие, където децата се чувстват комфортно да споделят онлайн преживяванията си.

Достъпът до съдържание с онлайн насилие и реч на омраза може да притъпи чувствителността на децата към агресия и да ги накара да я възприемат като нормална. Други типове неподходящо съдържание е възможно да повлияят негативно на социалните им взаимодействия и потенциално да доведат до проблеми в комуникацията или дори социална изолация.

Училищата могат да си сътрудничат с ИТ специалисти за осигуряване на училищните мрежи, да предоставят ресурси за безопасно онлайн поведение и да организират семинари с експерти, за да образоват както учениците, така и родителите относно потенциалните опасности, криещи се зад неограничения достъп до дигитално съдържание.

КАМПАНИЯ
"ПАЗИ ДЕТЕТО В ИНТЕРНЕТ"

ПОЛЕЗНИ
СЪВЕТИ

ПРОЧЕТЕТЕ
НОВИНИ

ГРИЖА ЗА ВАС
ОТ НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ