Защо е важно да инвестираме в киберсигурността на семейството

Ежедневно милиарди хора по света на всякаква възраст използват интернет за забавление, учене, работа и търсене на информация.

Тъй като малолетните потребители са най-уязвимата група в онлайн пространството, те по-лесно се превръщат в жертви на злоупотреба, измама, изнудване. Други рискове, на които могат да попаднат, са достъп до неподходящо съдържание, изтегляне на вирус или свързване на устройството им с незащитена WI-FI мрежа, която да навреди на тяхната киберсигурност.

Затова е от изключително значение родителите да знаят какви са опасностите, дебнещи в интернет пространството. По този начин те ще могат да осигурят по-добра защита на устройствата, съответно и на децата, които ги ползват.

В тази статия ще научите повече за това какво представлява киберсигурността и защо трябва да инвестирате в нея.

Какво е киберсигурност?

Киберсигурността представлява защита на данните ви онлайн — лична информация, достъп до профили, файлове, снимки, банкови сметки и др. Тя е изградена въз основата на три стълба: поверителност, цялост и достъп.

 • Поверителност — представлява гаранцията, че профилите и файловете ви са достъпни само до вас или до упълномощени лица.
 • Цялост — тя е уверението, че данните ви не са променяни или изтривани без вашето разрешение.
 • Достъп — той гарантира, че можете да влезете в акаунтите и системите, в които сте регистрирани.

Тъй като децата са по-доверчиви онлайн, рискът да станат жертви на кибертормоз, фишинг измами или изнудване в интернет е по-голям в сравнение с възрастните потребители. Задача на родителското тяло е да се информира и след това обясни на детето си какви заплахи за киберсигурността му съществуват онлайн. За целта, първо, родителите трябва да се запознаят с основните проблеми, на които е възможно да се натъкнат в интернет.

Заплахи за киберсигурността

Защо е важно да инвестираме в киберсигурността на семейството » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Интернет е инструмент, който според това в какви ръце попада, може да се превърне в оръжие за злоупотреба и кражба. Основните опасности за киберсигурността са:

 • Малуер /malware/ — тук се включват всякакъв тип злонамерени софтуери като троянски коне, компютърни вируси и софтуери за шпиониране, опитващи се да проникнат в дадена система, за да ѝ навредят.
 • Рансъмуер /комбинация от ransom – откуп и software – софтуер/ — той представлява вид атака, при която целта на хакерите е да овладеят контрола върху информацията на дадено устройство. Следващата им стъпка е да изнудват жертвата си, за да им върнат обратно откраднатият достъп.
 • Изтичане на данни — тази злоупотреба се извършва с умисъл за финансова изгода от страна на интернет престъпника. Това става чрез пробив в конкретната система, но съществуват и случаи, когато изтичането на информация е вследствие на неволна човешка грешка.
 • Дезинформация — много сайтове и социални мрежи се превръщат в източник на фалшиви новини или пропаганда. Разпространяването на невярна информация понякога е умишлено, за да се настрои общественото мнение в конкретна посока по дадено събитие или за да се постигнат определени психологически нагласи: всяване на смут, страх или несигурност.
 • Преустановяване на достъп на потребители към социалните мрежи или устройства.

Киберсигурност и малолетните потребители

Киберпрестъпленията са често срещани явления в онлайн пространството. Тийнейджърите и децата лесно се доверяват както на зложелатели, така и на непроверени сайтове и файлове. Попадането на такъв тип контакти или информация в интернет води до заразяване на устройствата с вируси, до хакването им и дори до кражба на данните и самоличността на малолетните потребители.

Това впоследствие може да навреди на психиката и живота на децата. За предотвратяването на такива ситуации трябва да се следват няколко съвета за защита от киберпрестъпления. Освен това е нужно да се инвестира в киберсигурността на семейството чрез обучения, курсове и др.

Ползите от инвестиция в киберсигурността

Ако все още се чудите дали да отделите време и ресурси за киберсигурността на домакинството си, то е важно да знаете основните предимства, които тя ще ви донесе.

 • Защита на личната информация — една от основните ползи, която носи инвестицията в сигурността на семейството онлайн е, че предпазва предоставените данни в интернет, като ги защитават от неоторизиран достъп. Това се постига чрез двойна верификация, въвеждане на код, допълнителни пароли и имейли.
 • Предотвратяване на финансови загуби — киберпрестъпленията като фишинг, злоупотреби с кредитни карти чрез хакването на банкови сметки и чувствителна информация и др., могат да нанесат парични загуби в семейството. Инвестицията в киберсигурност включва обучение и мерки за предотвратяване на такива атаки, което помага да се запази бюджета и финансова стабилност на домакинството.
 • Защита на децата — с развитието на технологиите децата използват интернет и т.н. “умни” устройства от ранна възраст. Инвестирането в киберсигурността помага да се осигури безопасна онлайн среда.
 • Предотвратяване на кражба на самоличността — това е сериозен проблем, който води до дългосрочни и финансови последици. Ако отделите време в осигуряване и поддържане на киберсигурност в семейството си, ще намалите вероятността да изпаднете в такава ситуация.
 • Спестяване на стрес.

Съвети за защита

Защо е важно да инвестираме в киберсигурността на семейството » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Съществуват няколко лесни начина, които да използвате, за да защитите себе си и децата си в интернет.

 • Създаване на архивни копия на данни и файлове — ако важната за вас информация е съхранявана на защитено място, то вие ще имате възможност лесно да я възстановите в случай на загуба. Архивите могат например да се “складират” в онлайн облак. Поради това, тази мярка е силно препоръчителна.
 • Използване на силни, дълги и уникални пароли — стабилните и по-трудно пробиваеми пароли съдържат най-малко 14 знака, включват малки и големи букви, както и числа, и знаци.
 • Заключване на устройствата — нагласете настройките си, така че устройствата ви да изискват ПИН код, парола, пръстов отпечатък или разпознаване на лице, за да влезете в тях. По този начин при евентуалната им кражба за престъпника ще бъде по-трудно или невъзможно да достигне до личните ви данни.
 • Многофакторно удостоверяване — двойната верификация е важна, за да поддържате акаунтите си по-защитени. Използването на безплатни приложения като Microsoft Authenticator е добра опция затова.
 • Редовна актуализация на софтуера — препоръчително е браузърите, приложенията и операционните системи да се обновяват спрямо най-новите версии на производителя.
 • Създаване на онлайн навици — важно е да обясните на детето си, че не трябва да отваря неизвестни връзки и файлове, получи от непознати в социалните мрежи или по имейл.

Ако искате да сте максимално полезни на децата си, се запишете на обучение по темата. Повече полезна информация за това как да го направите ще можете да прочетете в следващата ни статията “Какво включва един обучителен курс за родители по киберсигурност и как да се включим в такова обучение”. Следете новите ни публикации ТУК.

Ако желаете да осигурите по-голяма киберсигурност за вас и вашето семейство, разгледайте иновативните решения, които “Лев Инс” предлага.

Четете още