Онлайн сексуален тормоз (ВИДЕО)

Появата на Интернет и социалните мрежи направиха възможно общуването и свързването на хора от целия свят в реално време. Дигитализацията е естествен процес, който освен неограничени възможности и позитиви, крие и редица рискове като киберизнудване, изтичане на данни, повреждане на компютърните системи и много други.

Обект на киберпрестъпление могат да бъдат не само големи корпорации, банки и публични институции. В действителност всеки един от нас, дори нашите деца, може да стане жертва на дигитално посегателство. Една от най-разпространените форми на киберзлодеяние е т. нар. „сексторшън”, който може да се прояви под различни форми, но в основата му стои изнудване или заплаха за разпространение на лични чатове, интимни снимки и/или видео. Онлайн изнудването, за съжаление, не е нещо ново и се разраства след като все повече хора работят от вкъщи и прекарват повече време на компютри, таблети и смартфони. За разлика от схемите с бързи удари, които заплашват да разкрият лични данни на възрастни потребители, сексуалната експлоатация на деца е особено жестока, тъй като е насочена към непълнолетни жертви чрез заплахи, които могат да продължат месеци или години.

Престъпниците се сприятеляват онлайн с жертвите като използват фалшива самоличност. Веднъж осигурили си достъп до контактите на потърпевшия, те продължават комуникацията с една единствена цел – да спечелят доверие, за да получат компрометиращи кадри. Получавайки материалите, киберизнудвачите започват да манипулират и заплашват жертвата, че ще споделят интимното съдържание с близките и приятелите ѝ. Извършителите използват страха, за да извлекат финансови облаги, допълнително сексуално съдържание или дори сексуални услуги.

Кампанията „Пази детето в Интернет” има за цел да информира родителите и подрастващите за киберпрестъплението,така че те да знаят как да избягват рискови ситуации онлайн и как да реагират в случай, че станат обект на изнудване.

Разберете повече като изгледате нашето видео на тема „сексторшън“, създадено съвместно с ГДБОП и Pantallas Amigas.