Пост-COVID ефекти в дигиталното ни ежедневие

COVID-19 промени фундаментално нашето поведение и ежедневие. Прехвърлихме се към дистанционна работа, онлайн пазаруване и изпробваме кулинарните си умения у дома с различна степен на успех. Научихме се да спазваме дистанция, дезинфекцираме ръцете си и ограничаваме човешкия контакт. Пандемията увеличи използването на цифрови инструменти в живота и бизнеса, за да останат хората свързани в свят, който е физически ограничен. Дигитализацията преобърна съществуването ни с главата надолу. Станахме свидетели на революция в комуникациите до степен, че сега Интернет е предпочитаната ни среда за ежедневнo общуване помежду ни. Почти всичко, което правим, е онлайн. Поръчване на пица, закупуване на телевизор, споделяне на момент с приятел, изпращане на снимка – всичко това се случва бързо и лесно чрез съобщения в реално време.

Заедно – разделени

Увеличеното използване на дигитални инструменти разми границите между работа и личния живот. Информационните технологии доведоха до радикална промяна в цялото общество, движейки го напред от индустриалната епоха към мрежовата ера. Вирусът промени бизнеса, образованието и дори начините, по които взаимодействаме с нашите близки.

Една трудна истина за пандемията беше, че за да бъдем безопасно заедно някой ден, трябваше временно да сме разделени. Социалните медии се превърнаха в единствен начин ние и нашите деца да бъдем с приятели и роднини, така че се ориентирахме към нови (TikTok) и стари (Facebook) платформи. Новото нормалнo – социалните мрежи, бързо се превърнаха в решаващ инструмент за комуникация, генериране, разпространение и потребление на информация.

Онлайн уроци

Решенията, взети днес, в контекста на COVID-19, ще имат дългосрочни последици за бъдещето на образованието. Това внезапно нарушаване на живота на толкова много млади хора беше реален „стрес тест“, поставяйки много от съществуващите предизвикателства в образованието под още по-интензивен контрол. Преди пандемията основната цел на дистанционното образование беше осигуряването на достъп до обучение за тези, които иначе не биха могли да участват в традиционна академична програма, осъществявана на място. Появата на пандемията от COVID-19, обаче изиска от преподавателите и учениците да се адаптират бързо към виртуалните курсове. По време на локдаун децата получават алтернативни, онлайн ресурси, за да учат извън класната стая.

Временните решения, които се разработват за дистанционно обучение, варират от дигитални инструменти за класната стая като Google Classroom, Zoom и подкасти от учители. Ще бъде интересно да се види кои аспекти на спешното дистанционно обучение ще останат в следващото поколение образование, когато заплахата от COVID-19 вече не е фактор. Oнлайн образованието несъмнено ще намери нови аудитории, a гъвкавостта и възможностите за учене, които се появиха от необходимостта, вероятно ще изместят очакванията на учениците и преподавателите, намалявайки допълнително границата между обучението в класната стая и виртуалното обучение. С отминаване на пандемията и повтарящите се периоди на затваряне на училищата, все по-често започна да се говори за липсата на общуване между връстниците, намаляващата мотивация за учене, претоварването с домашни задачи, стресът.

От изключителна важност е всички ученици да продължат образованието си, като бъдат подпомогнати да изградят свързаност с училището, емоционална устойчивост, приятелства и усещане за напредък в ученето. Докато родителите се приспособяват към всеки нов сценарий, през това време също е важно да помогнем на децата да останат фокусирани върху ученето и да избягват прекомерната употреба на игри, социални медии и видеоклипове.

Невидимата заплаха

В отговор на по-големия акцент върху дигиталните възможности, критичният характер на киберсигурността се превърна във важна част от цифровата трансформация, тъй като Интернет се превърна в „новото нормално” място за обучение, общуване, работа и забавление. От друга страна киберпрестъпността се увеличава, тъй като хакерите използват широко разпространеното безпокойство относно Ковид-19. Кибер нарушителите адаптират тактиката си и сега се насочват към хора в домовете им, които в много случаи вече са и техният офис и място за обучение на децата им. Тъй като икономиката става все по-дигитална, нарастващата киберзаплаха изпреварва възможността да бъде управлявана ефективно. Всички видове съхранявани данни могат да бъдат изложени на риск, затова киберхигиената днес е от съществено значение.

Пандемията на коронавирус оказа огромен натиск върху обществото и наложи множество промени в начина, по който живеем и работим, но този натиск отслабва с напредването на епидемията. Когато всичко се оттегли, в не твърде далечно бъдеще, експертите очакват че някои от нашите адаптации са ускорили вече съществуващи тенденции, като развитието на безкасово плащане, онлайн търговията и дистанционната работа и образование. „Новото нормално“ е тук, и дигиталната трансформация ще стане постоянна част от нашето ежедневие след пандемията, а мерките за превенция от кибер заплахи все по-неотложни.