Малко момиче с таблет играе онлайн - Пази детето в Интернет

Защо децата трябва да бъдат внимателни със споделянето на личната информация в интернет

Интернет е мястото, където милиарди хора на всякаква възраст прекарват най-много време в ежедневието си, независимо дали е заради работа, или развлечение. В повечето случаи посещаваните сайтове и социални мрежи изискват регистрация, за да бъдат ползвани. А тя – лична информация.

Лични данни представлява всяка информация, която е свързана с идентифицирането на дадено лице – име, рожден ден, имейл адрес, телефонен номер, домашен адрес, данни за местоположение и други. В офлайн средите различни организации събират личните ви данни: работното ви място, училище, университет, болници и други.

Те могат да бъдат записани и онлайн: в уеб сайтове, социални мрежи, приложения. Това става чрез публикуването на снимки, видеоклипове и постове; тагове, реклами.

Споделянето на лични данни в интернет пространството трябва да бъде контролирано и ограничавано, а мерките за тяхната защита да са високи.

Споделяне на лична информация онлайн

Все повече деца и тийнейджъри използват интернет, създавайки профили в платформи като Фейсбук и Инстаграм, или играейки на различни игри, свалени на компютрите им. За разлика от възрастните обаче, подрастващите често не могат да различат истинските от фалшивите акаунти или не се замислят, когато споделят лична информация с някого онлайн.

Тъй като интернет е необятно пространство и представянето под чужда или фалшива самоличност е често срещано явление, подрастващите трябва да са информирани за дебнещите онлайн опасности и да знаят как  да се предпазят от тях.

За предотвратяване на контакт с недоброжелатели и попадане в рискова ситуация, могат да се предприемат следните мерки:

 • Децата не трябва да дават лична информация за себе си и родителите си без тяхното разрешение.
 • Те не бива да изпращат снимки на себе си, приятелите и близките си без предварително обсъждане с родителите си.
 • Често имейлите и чатовете, в които се предлага бърза и лесна печалба или безплатна награда в замяна на лични данни, са подвеждащи и фалшиви. Децата не бива да дават такава информация по никакъв начин.
 • Подрастващите не бива да отварят имейли от непознат подател или да не се отговаря на непознати номера/профили, особено ако са обидни или неприлични. В такива случаи родителите трябва да бъдат информирани веднага.
 • Срещите с непознати от интернет да се случват единствено след дадено съгласие и одобрение от родителите.

Спазването на тези съвети намалява възможността от развиване на тревожност, страх или дори суицидни мисли.

Онлайн измами с лични данни

Използването  на нечии лични данни с цел измама и злоупотреба се случва все по-често онлайн. Децата и тийнейджърите са най-лесните и уязвими жертви на злоупотреба, често поради доверчивостта и неосведомеността им в интернет.

Сред най-опасните измами са фалшивите профили, чрез които злонамерени лица се възползват от наивността на подрастващите, за да спечелят доверието им и така да се възползват от дадената им лична информация. Тя може да представлява споделени телефон, имейл, който да бъде хакнат, пароли, ЕГН или видеа, които престъпниците да използват за финансова изгода.

Последното може да доведе до “сексторшън” – добре позната форма на киберпрестъпление. В основата му стои изнудване или заплаха за разпространение на интимни снимки, видеа и лични разговори. Голяма част от проблемите могат да бъдат избегнати при внимателно ползване на интернет и в частност на социалните мрежи.

Затова е важно родителите да обяснят на подрастващите в ранна възраст как да ползват интернет правилно.

Съвети към родители

За да предпазите детето си в интернет средата, първо му изяснете какви са рисковете и ползите от времето, прекарано онлайн. Уверете го, че сте на негова страна и че може да ви сподели, ако се почувства заплашено или тормозено онлайн. Говорете с детето си за преживяванията му в интернет. Ето какви полезни съвети за осигуряването на сигурността му може да следвате:

 • Инструктирайте детето си да не дава по никакъв начин лична информация на непознати в социалните мрежи. Тя включва не само постове, видеа и снимки, но и местоположение и тагове.
 • Информирайте го, че споделянето на лични данни и друга информация онлайн не изчезва, веднъж щом са публикувани онлайн, независимо дали сте я изтрили. Затова внимавайте какво качвате в социалните мрежи.
 • Използвайте интернет заедно и наблегнете на безопасно и позитивно съдържание.
 • Поставете ясни правила по отношение на ползването на социални мрежи или играенето на игри.
 • Посъветвайте детето си да измисля различни и дълги пароли за онлайн профилите си, които да включват цифри, символи, главни и малки букви. Така рискът от хакването на акаунтите му е по-малък.
 • Разрешавайте сърфиране в интернет само във ваше присъствие. Това се отнася главно за по-малките деца.
 • Проверете кои са приятелите на детето ви в социалните мрежи.
 • Контролирайте уеб камерата на компютъра, за да намалите възможността от злоупотреба от непознати и престъпници. Изключвайте камерата, когато тя не се използва.
 • Позволявайте на детето си да пуска уеб камерата само при одобрена комуникация – със семейството и с приятелите му, които познавате.
 • При тийнейджърите опасността те да попаднат на педофил, представящ се под фалшива самоличност, е по-голяма. Затова трябва да ги предупредите от по-ранна възраст за подобни ситуации и как да се предпазват от тях.
 • Обяснете на детето си, че е важно да се отнася с уважение и разбиране към хората онлайн и офлайн.
 • Кажете му, че не е редно да се представя за друг човек в социалните мрежи.

Безопасното и правилно сърфиране в интернет от децата може да предотврати неподозирани проблеми: от заплахи и изнудване заради споделени лични данни с цел облагодетелстване на престъпника до развитие на тревожност и суицидни мисли вследствие на кибертормоза.

Социалната кампания на Cyber 360 Academy и Лев Инс „Пази детето в интернет” има за цел да информира родители и подрастващи за киберпрестъплението, така че те да знаят как да избягват рискови ситуации онлайн и как да реагират, в случай че станат обект на изнудване.

Четете още