Сексторшън /ВИДЕО/

В ерата на стряскащо бърза и масова дигитализация на почти всяка една дейност в нашето ежедневие, интернет и виртуалното общуване са неизбежна част от живота ни. Въпреки безбройните положителни аспекти, съществуват и редица явни и скрити опасности, сред които изпъква “сексторшън” – форма на киберпрестъпление, засягаща хора от всички възрастови групи, включително и деца.

Какво е сексторшън

“Сексторшън” се появява като термин през последните десетилетия, като комбинира традиционното изнудване с новите технологии. С увеличаването на интернет потреблението, този тип киберпрестъпление става все по-често срещано, засягайки хиляди хора по света. Сред особено уязвимите групи са децата, които поради редица причини са лесна жертва и честа мишена на онлайн хищници и злонамерени лица.

Как децата попадат в клопката на онлайн изнудвачи

Киберпрестъпниците често създават фалшиви профили в социални медии, за да се сприятеляват с потенциалните си жертви, особено млади хора и деца. След като изградят доверие, те започват да изискват компрометиращи материали – снимки и видео с твърде лично или сексуално съдържание, които след това използват за изнудване. Заплахите могат да продължат с месеци и дори години, нанасяйки изключително сериозни емоционални травми.

Как да реагираме при сексторшън

“Сексторшън” е сериозен проблем, който изисква внимание и предпазливост. Децата са особено уязвими, тъй като често не разбират потенциалните опасности, криещи се зад привидно невинни онлайн запознанства и сближаване с непознати хора. Ако са се превърнали в жертва на киберизнудвачи, много често те биха скрили проблема от близките и приятелите си от чувство на вина или срам, а това влошава допълнително ситуацията и пречи на бързата и адекватна реакция от страна на родители и институции.

Какво да направим, ако разберем, че детето ни е попаднало в клопката на това жестоко онлайн престъпление?

В случай на изнудване е важно да се действа бързо и решително като не се поддавате на заплахите. “Откуп” под каквато и да било форма е неприемлив и би насърчил престъпниците. Съобщете в полицията и съдействайте максимално на компетентните органи при работата им по разкриване и наказване на злонамерените лица. Психологическата подкрепа е от съществено значение в такива моменти, осигурете максимална такава с помощта на специалисти.


Кампанията „Пази детето в интернет” има за цел да информира родители и подрастващи за киберпрестъплението, за да знаят как да избягват рискови ситуации онлайн и как да реагират в случай, че станат обект на изнудване.

Разберете повече, като изгледате нашето видео на тема сексторшън, създадено съвместно с ГДБОП и Pantallas Amigas.

Четете още