Препоръки за родители » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Препоръки за родители

Като родители ние винаги се притесняваме за децата – дали им е студено, дали няма да се наранят и дали са тръгнали в правилната посока. Понякога е трудно да се балансира между прекаленото нахлуване в личното им пространство и здравословната доза грижа. Същото е и с Интернет сигурността. От една страна дигиталното пространство дава свобода и нови знания, а ние не искаме да ограничаваме децата си, но от друга – налага се да предприемем някои предпазни мерки.

Съвместно с нашите партньори, подготвихме списък с ценни препоръки за Интернет безопасност, които искаме да споделим с Вас.

Разговаряйте открито

Изградете навик на децата Ви да споделят за всичко, което правят онлайн, още докато са малки. По този начин Вие им показвате, че могат да Ви имат доверие и Вие няма да им се скарате, ако нещо необичайно се случи в Интернет. Помогнете им да пренесат ценностите, на които по принцип ги учите, и в онлайн средата.

Обяснете на децата, че Интернет е публично място и когато прекарват време там, са на показ. Разяснете им как тяхното поведение онлайн може да повлияе на другите и какво означава да пазят репутацията си.

Упражнявайте контрол върху прекараното време пред екрана

Няма нищо лошо или тиранично в това да установите правила за времето, прекарано пред телефона и компютъра. Ако направите това навреме, когато децата Ви пораснат, вече ще имат изградени навици и сами ще избират да не прекаляват с онлайн сърфирането.

Един начин да контролирате достъпа до Интернет е като поставите WiFi пароли или програми за родителски контрол, но можете и просто да държите устройствата на децата си там, където ги виждате. Ако децата Ви са съвсем малки, не се свенете да проверите списъка с посетените от тях страници.

Добра идея е да поставите лимит на еднократните влизания, например 30 минути. Някои семейства дори въвеждат дни без Интернет, които предствят на децата като глътка въздух и време за различни интересни офлайн занимания.

Запознайте се с онлайн приятелите на децата си

По същия начин, по който държите да знаете с кого се виждат децата Ви през деня и къде ходят, редно е да имате поглед и върху онлайн запознанствата им. Причината е, че въпреки добрите си намерения, децата често не могат да прозрат неискреността от страна на Интернет „приятелите“.

Научете децата какво може и какво не бива да се споделя

Социалните медии са арена за споделяне и съвсем нормално, децата се вълнуват от този факт. Те нямат търпение да покажат свои снимки и да разкажат подробности от своя живот на всеослушание, търсейки разбиране и одобрение. Покажете на децата си коя информация могат да разкрият и коя трябва да остане поверителна. Дайте им примери за последиците, до които споделянето на чувствителни данни могат да доведат.

Изключете приложенията за локализиране

Повечето платформи, които децата ползват, работят с инструменти за локализиране. Когато се споделят дигитални снимки и видеа, местонахождението на децата може да се появи автоматично. Отделете няколко минути, за да деактивирате тези функционалности и така никой няма да може да проследи децата Ви.

Станете „почитател“ на социалните мрежи

Дори и в действителност да не проявявате никакъв интерес към различните социални медии, препоръчително е да знаете как те работят и дори да следите за новостите в тях. Така ще имате предимството да разбирате какво изпробват децата Ви онлайн и можете да ги посъветвате. Например, покажете на децата си как да докладват съмнителни или обидни постове. Освен това, разтваряте вратата на доверието още по-широко.

Бъдете личен пример за децата си

Демонстрирайте на децата си какво е позитивно поведение онлайн. Ползвайте Интернет умерено, влагайте смисъл в съдържанието, което споделяте и уважавайте тези, с които общувате. Без съмнение, това е най-сигурният начин да научите децата си да правят същото.

 

Признаци, че децата Ви може да са обект на онлайн тормоз или посегателство

Ако децата Ви имат смартфони, таблети или лаптопи, вероятността да станат жертва на кибертормоз вече е около 50%. Тоест, самото притежание на електронно устройство е предпоставка за неприятни инциденти. И все пак, как се променят децата, когато нещо не е наред онлайн?

Излоация

Затварят ли се децата Ви в стаята си твърде често? Опитват ли се да скрият екрана си от погледа Ви? Забелязвате ли да са изгубили желание да излизат и създават социални контакти? Всяка една от тези промени може да е сигнал за проблеми в Интернет.

Тревога

Тревожността е бичът на времето, в което живеем и засяга и малки и големи. А какво може да създава безпокойство за децата Ви? Ако ги усещате нервни, притеснени и изпитващи силно вълнение, когато чатят или посещават социалните медии, проверете какво стои зад тази възбудимост.

Нарушена честота на ползване на Интернет

Няма точно определена правилна честота на влизане в Интернет, която всички трябва да спазват, но когато децата Ви рязко променят навиците си, може би се е случило нещо нередно. Ако децата изведнъж започнат да прекарват значително повече или значително по-малко време онлайн, бъдете нащрек.

Гняв и срам

Всеки родител знае, че децата могат да бъдат силно емоционални и често сменят настроението си. Ако все пак забележите твърде честа проява на екстремни емоции, проучете какъв е източникът. Например, децата Ви може внезапно да започнат се срамуват от нещо, което досега не им е правило впечатление или пък да избухват по непонятни причини.

 

Как да реагирате, ако сте разпознали, че децата ви са тормозени в Интернет?

На първо място, не се паникьосвайте и не показвайте слабост. Уверете децата, че сте на тяхна страна и че не ги обвинявате. Понякога децата вярват, че те са виновни и трябва сами да разрешат проблема. Успокойте ги, покажете им, че сте с тях и могат да разчитат на Вас. След това ги подгответе как да предотвратяват кибер инциденти оттук нататък.

Научете ги да боравят с настройките за поверителност

Тези настройки са последното нещо, към което децата биха проявили интерес сами, затова им помогнете. Така следващият път те сами ще блокират потребители и ще прекъсват неуместни разговори навреме.

Пароли, пароли, пароли

Разговорите за паролите са безкрайни. Ако децата вече са се сблъскали с кибер тормоз или кражба на профил в социалните медии, веднага сменете паролата им с по-сложна. Създайте правило за актуализиране на паролите на определен период от време. Не е зле да използвате програма за управление на на пароли (password manager).

Сигнализиране

Покажете на децата как сами да подават сигнали за злонамерено поведение и как да правят скрийншотове, които могат да послужат за доказателство.