Подтикване към зависимости

В Интернет подрастващите намират разнообразни забавления, общуват с приятели, търсят информация или гледат дигитално съдържание. Освен позитивите, които децата извличат от сърфирането в мрежата, подрастващите могат да развият различни видове пристрастяване.

Подтикване към зависимости » Социална кампания на ЗК Лев Инс
Подтикване към зависимости » Социална кампания на ЗК Лев Инс
Подтикване към зависимости » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Видове зависимости при децата

Интернет е възможно да има пристрастяващ ефект не само заради прекарване на безкрайни часове онлайн в игри, комуникация, търсене на информация и гледане на дигитално съдържание, но и чрез реален достъп до хазарт, наркотични вещества, алкохол.

Основни типове пристрастяване са:

Представени по подходящ и привлекателен начин, лесно достъпни от нерегулирани сайтове или при комуникация в социални мрежи, тези сериозни зависимости са реална заплаха за подрастващите и превенцията им е изключително важна.

Как да предпазите детето от пристрастяване

Овладяването на какъвто и да е тип пристрастяване е труден и бавен процес. Превантивните мерки са най-доброто начало за предотвратяване развитието на зависимостите при децата.

Подтикване към зависимости » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Обяснете по лесен и разбираем начин какви са опасностите за здравето на подрастващия от пристрастяванията изобщо и как могат да повлияят негативно на живота му.

За допълнителна защита ограничете достъпа на детето до сайтове с неподходящо съдържание от настройките на устройството.

При симптоми на зависимост подходете с разбиране към проблема и се поставете на мястото на детето. Уверете го, че ще се справите с пристрастяването заедно и че винаги ще бъдете до него. При нужда потърсете специализирана помощ за провеждане на подходящо лечение.

Социалната кампания „Пази детето в интернет“ на ЗК “Лев Инс”, подкрепена от МОН, се стреми да ви помогне да предпазите детето си от онлайн пристрастяване.

Подтикване към зависимости » Социална кампания на ЗК Лев Инс

Социалната кампания „Пази детето в интернет“ на ЗК “Лев Инс”, подкрепена от МОН, се стреми да ви помогне да предпазите детето си от онлайн пристрастяване.

Целта на кампанията е да запознае всички участници с начините за предпазване от различните опасности, които се крият във виртуалното пространство. Инициативата цели да информира както децата, така и родителите за киберпрестъпленията, така че те да знаят как да избягват рискови ситуации онлайн и как да реагират, ако станат обект на изнудване, кибертормоз, фишинг измами, кибернасилие или започнат да развиват някаква зависимост.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Някои възможни признаци, които сочат потенциално подтикване към  зависимости чрез дигитално съдържание, са:

  • Детето проявява повишен интерес и търси информация за наркотични и други упойващи вещества или онлайн залагания.
  • Започва да следва акаунти или групи в социалните мрежи, които рекламират и промотират употребата алкохол, наркотици или хазарт.
  • Опитва се да укрие браузър историята си или дейностите си онлайн.
  • Проявява промени в настроението и поведението – става по-импулсивно, тайнствено, по-често лъже.
  • Харчи пари онлайн, без да иска да сподели за какво точно.
  • Става по-отчуждено от семейството и приятелите си.
  • Спира да проявява интерес към досегашните си занимания и хобита.
  • Демонстрира признаци на абстиненция, когато е офлайн за по-продължително време.

Инициирайте открит и емпатичен разговор с детето си относно наблюденията и притесненията ви. Установете разумни граници за използването на интернет и се консултирайте със специалист по психично здраве, който е специализиран в дигиталните зависимости за насоки и подкрепа.

Да, различни организации предоставят ресурси, консултативни услуги и групи за подкрепа, посветени на справянето с онлайн зависимостите. Училищата и медицинските специалисти също могат да бъдат ценни източници на информация и помощ.

КАМПАНИЯ
"ПАЗИ ДЕТЕТО В ИНТЕРНЕТ"

ПОЛЕЗНИ
СЪВЕТИ

ПРОЧЕТЕТЕ
НОВИНИ

ГРИЖА ЗА ВАС
ОТ НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ