Онлайн транзакции: Как да научим детето да пазарува безопасно в интернет

Онлайн транзакции: Как да научим детето да пазарува безопасно в интернет

В днешната дигитална ера онлайн пазаруването се превърна в удобен и популярен начин за закупуване на стоки и услуги. Въпреки това, с нарастването на онлайн транзакциите, има и повишен риск от онлайн измами. Някои от тях са с толкова изпипана визия, че дори и възрастен с опит в онлайн пазаруването би могъл да се подведе.

Децата, прекарващи голяма част от времето си на устройства с връзка към дигиталния свят, също могат да попаднат на прекалено привлекателни за тях шопинг оферти, които впоследствие да се окажат измами.

Затова за родителите може да е много важно да научат детето си как да пазарува безопасно в интернет. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да гарантирате безопасно пазаруване онлайн за вас и вашето дете.

Децата и безопасното пазаруване онлайн

С всяка година детето ви расте и иска да има все по-голяма свобода за осъществяване на негови лични желания. Много е вероятно това да включва и онлайн пазаруването, което е голяма част от сегашното ежедневие. Ако детето редовно е свидетел как родителите му поръчват неща онлайн, които после удобно пристигат до дома, то въпросът дали и то ще може да поръча нещо по този начин най-вероятно няма да закъснее.

Като родител, вие трябва да решите кога то може да предприеме тази стъпка и да извършва покупки онлайн. Дали преди или в навлизане в тийнейджърска възраст. Или в случай, че детето е по-голямо и вече има своя работа, от която си заделя някакви пари за свои нужди.

Да го научите на финансова отговорност и практически умения да пазарува безопасно онлайн още от ранна детска възраст има доста предимства. Това не само създава усещане за известна автономия в него и проява на лична отговорност, но и ще е умение, което ще му е полезно и в зряла възраст. Разбира се, за да се осъществи това, то трябва не просто да вземе вашата или своята собствена карта, но и да знае какви данни би могло да се наложи да сподели и за какво трябва да внимава.

Нека разгледаме и какво може да направите, за да го научите да прави безопасни онлайн транзакции.

Обяснете на детето си защо е важна онлайн безопасността

Дете използва банкова карта за плащане на онлайн покупка.

Първата стъпка в обучението на вашето дете да пазарува безопасно онлайн е да го образовате относно добрите практики за защита на данните му в интернет. Освен метод за разплащане, онлайн пазаруването ще изисква и лична информация и адрес за доставка. Ключово е детето да може да прецени кое е допустимо да сподели и кое не, както и кои данни са нужни за една онлайн поръчка и кои би трябвало да предизвикат съмнение за измама.

Обяснете му потенциалните рискове от споделянето на лична информация онлайн и значението на запазването ѝ в тайна. Разяснете му защо е много важно никога да не дава пълното си име, адрес или телефонен номер на никого онлайн без ваше разрешение.

В интернет пространството има хиляди фалшиви профили на измамници, които дебнат за следващата си жертва. Затова при тази стъпка е важно да обсъдите с детето опасностите от онлайн хищниците и как да ги разпознава и избягва. Обяснете му какво е  сексуален и кибертормоз, кражба на самоличност, фишинг и други измами, на които би могло да попадне, докато играе любимата си игра или чете информация в интернет. Така то ще знае не само да не споделя своите и вашите данни, но и да не отваря линкове, изпратени до него под различен претекст.

Използване на проверени и надеждни сайтове

Когато говорим за линкове, следваща важна стъпка е да научите детето да следи какви линкове отваря. Важно е то да знае да използва само надеждни уебсайтове, които не са единствено фасада за измамна дейност.

При тази стъпка може да отворите един-два ваши любими сайта, от които сте пазарували, и да ги разгледате заедно със своето дете. Покажете му първо адреса на сайта и дали той има защитена връзка (означението “https” в URL адреса, който се изписва при посещение на един сайт). След това преминете към политиките за поверителност, контакти и условия за пазаруване и връщане от един сайт, както и по какви начини става разплащането. Прегледайте заедно дали тези елементи са разписани коректно или напротив, включват прекалено много грешки или изцяло липсват. Това са важни елементи, чиято липса на един сайт би могла да сигнализира за измамна дейност.

Добър сигнал за достоверността на един сайт са и отзивите за него от клиенти. Те може да са публикуване на самия сайт или да се открият в социалните канали, като най-голяма легитимност показват отзиви в Google, защото шансът за фалшиви или манипулирани такива е изключително малък.

Друг сигнал, който може да подскаже за проблем с онлайн магазин, е прекалено ниски цени на продуктите, които да изкушат детето. Например ако то види любимите си маратонки или нова игра, но те са на цена, многократно по-ниска от препоръчителната, то най-вероятно става въпрос за измамен сайт.

След като сте му показали най-важните елементи, за които е добре да следи, обяснете му и за изскачащите реклами, връзки и оферти от неизвестни източници. Вероятността да попадне на такива, по време на сърфирането си в интернет, е много голяма, поради което е важно да му разясните, че те най-често водят до измамни сайтове или сваляне на вируси на устройството с цел контрол или открадване на лична информация и данни.

Настройте родителски контрол

Важна стъпка за безопасността на детето онлайн е да имате настроен родителски контрол на устройствата му. Това е един от начините да гарантирате онлайн безопасността на своето дете. Това ще ви позволи да наблюдавате и ограничавате неговата онлайн активност, включително възможността то само да извършва онлайн покупки. Можете също да настроите филтри за блокиране на неподходящи уебсайтове и съдържание. Важно е редовно да проверявате и актуализирате тези контроли, докато детето ви расте и онлайн навиците му се променят.

Ако имате нужда от помощ за тази стъпка в нашата статия „Как да гарантираме сигурност на мобилните устройства и приложенията, които децата използват“, ви даваме полезни насоки как да го направите. В нея ще разберете кои са най-популярните и надеждни приложения, които да ви помогнат в тази задача, като например Google Family Link.

Наблюдавайте онлайн активността на своето дете

Дете, използващо лаптопа си, за да пазарува онлайн.

Като родител е важно да наблюдавате активността на детето си онлайн, включително и неговите онлайн покупки (ако вече извършва такива самостоятелно).

След като сте направили настройките за родителски контрол, за които ви споделихме в предната стъпка, изпълнението на тази ще е много по-лесно.

Задайте граници и правила за онлайн пазаруване, като например изискване на вашето разрешение, преди детето да направи покупка. Редовно проверявайте хронологията на сърфирането и извлеченията по кредитни или дебитни карти на вашето дете, за да се уверите, че то не прави неоторизирани покупки или че неговите данни се използват от измамници неправомерно. Това ще ви позволи не само да вземете адекватни и бързи мерки, които да спрат измамата, но и да адресирате всички потенциални проблеми или притеснения с вашето дете.

Безопасни онлайн транзакции и иновативни решения за сигурност

Важно е да научите детето си как да разпознава и избягва онлайн измами. Това включва предпазливост към имейли или съобщения от неизвестни податели, както и оферти, които изглеждат твърде добри, за да са истина. Научете го никога да не кликва върху подозрителни връзки или да предоставя лична информация в отговор на тези съобщения. Също така е важно да обсъдите опасностите от натиск от връстници и важността да не се поддава на искания за лична информация или пари от непознати онлайн.

Ако обаче не се чувствате достатъчно уверени, че вие самите сте добре запознати с всички тънкости на безопасността при пазаруване онлайн, може да повишите своите знания с иновативните решения за сигурност, предлагани от ЗК „Лев Инс“.

Те могат да ви помогнат да обогатите знанията и възможностите си, да сте в час с най-новите технологии и какви полезни практики и подходи може да прилагате при използването им. Имате опция и да изберете застрахователно решение, което да ви даде спокойствие за компютърната сигурност у дома.

В заключение, онлайн транзакциите могат да бъдат удобен и безопасен начин за пазаруване, но е важно да научите детето си как да ги прави безопасно.

Това умение е от съществено значение, най-вече поради факта, че ще се нуждае от него и в зряла възраст.

Като му разкажете какво е онлайн безопасност, настройвате родителски контрол, използвате надеждни уебсайтове, наблюдавате неговата онлайн активност и го учите да разпознава измами, можете да помогнете за гарантиране онлайн безопасността на вашето дете. Не забравяйте редовно да обсъждате тези теми с детето си и да адресирате всички притеснения или въпроси, които то може да има. Насърчавайте го да споделя за нови сайтове, които е открило, където например има негова любима играчка, и ги проверявайте заедно. Може дори да създаде списък за безопасни онлайн сайтове, които то да използва.

Като вземете тези предпазни мерки, можете да помогнете на детето си да бъде отговорен и защитен купувач онлайн.

На сайта на нашата кампания „Пази детето в интернет“ с основна цел информиране и подпомагане на родителите и подрастващите за безопасното сърфиране, ще откриете още полезна информация как да защитите подрастващите от онлайн заплахите и да сте спокойни за времето, прекарано от тях в интернет.

Четете още