Две деца, играещи на видеоигри

Онлайн игри и безопасността на децата: рискове и насоки за сигурност

Видео игрите са сред предпочитаните дейности, които децата и тийнейджърите извършват в интернет пространството. Те са начин подрастващите да се развличат и да развиват креативността и стратегическото си мислене.

Въпреки ползите им обаче носят редица рискове за децата.

В статията ще научите повече за опасните онлайн игри, пристрастяването към тях и какво можете да направите, за да защитите подрастващите, докато играят.

Как да разберете, че детето ви е пристрастено към онлайн игри

Основният проблем, пред които много родители се изправят, е развиването на пристрастяване от страна на малчугана към видео игрите.

Според Световната здравна организация то е считано за болест, чиито симптоми напомнят на тези на абстиненция от наркотици. Най-уязвими са децата между 5 и 18-годишна възраст, тъй като техният мозък все още се развива. Това ги прави по-податливи към пристрастяване и може да доведе до негативни промени в поведението им.

Съществуват няколко основни симптома, по които да разпознаете проблема и да предприемете нужните мерки за справяне с него. Те са:

 • прекарване на прекалено много време пред компютъра/лаптопа, пренебрегвайки  учебните си задължения;
 • затваряне на детето в себе си и отказ да сподели на какво играе;
 • загуба на представа за време;
 • социална изолация (откъсване от приятелите и семейството);
 • загуба на интерес към останалите си хобита;
 • раздразнителност и спорове със семейството.

Други рискове от онлайн игрите

Прекомерното време, прекарано пред екрана, е широко разпространено сред малките и тийнейджърите. Ако не бъде контролирано, може да доведе до редица негативни ефекти: социална изолация, психични разстройства, затлъстяване, склонност към агресия и др.

В следващите редове ще научите повече за всеки от рисковете, на които е изложено детето ви, играейки прекалено много видео игри.

Зловреден софтуер

Една потенциална опасност, свързана с онлайн игрите, е заразяването на устройството с вирус. Това може да се случи при изтегляне на приложения или безплатни игри от непроверени източници, сайтове или публикувани връзки в общности в социалните мрежи.

За да предотвратите заразяването на компютъра със зловреден софтуер, трябва да:

 • проверявате откъде детето ви иска да свали дадената игра;
 • да му обясните рисковете от изтеглянето на безплатни игри;
 • да му покажете достоверни и легитимни сайтове, които да използва.

Кибертормоз

Опасни игри за деца са тези, в които малчуганите могат да станат обект на тормоз. Причините за това варират като например фактът, че подрастващият се справя по-добре или по-зле в дадена игра, което води до обиди и социална изолация.

Друг вид кибертормоз е така нареченият доксинг. Той представлява придобиване на достъп и компрометиране на лична информация (пароли, потребителско име, номер на кредитна карта и др.) на детето и/или родителите, чрез която да манипулират, тормозят или изнудват жертвата.

В такива случаи улавянето на злосторника е много трудно поради анонимността на участниците в общите игри, които често си измислят псевдоними и аватари, за да се прикрият.

Опасни контакти с непознати

Онлайн игри и безопасността на децата

Много от видео игрите са създадени, за да бъдат играни в отбори срещу други геймъри. Участниците в тях могат да комуникират лесно един с друг чрез помощта на чатове, текстови и видео съобщения, както и  чрез платформи за общуване като Reddit и Discord.

Такъв тип взаимодействие между играчите се случва онлайн и не е нужно те да се виждали на живо или да знаят истинските си имена. Точно свободата да се представяш за какъвто искаш в интернет става причината анонимността да е параванът, зад който много зложелатели се крият. Например това могат да са педофили, дебнещи следващата си жертва, или хора, които търсят начин да злоупотребят с информация, дадена им вследствие на сприятеляване с детето.

Социална изолация

Когато детето ви започне да прекарва все повече време в стаята си, за да играе на видео игри и прекъсва връзките с приятелите си офлайн, това е явен знак, че то се изолира от външния свят.

Седенето пред компютъра за прекалено дълго време не само ще навреди на физическото му състояние, което може да доведе до затлъстяване и обездвижване, но и да го направи антисоциално. Това може да се превърне в огромен проблем в реалния живот, защото ще го направи неспособно да общува с други хора офлайн.

Достъп до неподходящо съдържание

В графата на опасните игри за деца се включват и тези, които имат сексуално съдържание или са пълни с насилие.

Видео игрите са интерактивни и увлекателни, но когато в тях има сцени на побоища, кръв и убийства, това може подтикне играчът да се идентифицира с агресора и да се превърне в такъв в реалния живот.

Ефектите от такъв тип видео игри са дълготрайни, тъй като чрез тях геймърът може да научава и практикува различни насилствени техники, които да използва офлайн.

Как да се справите с опасните онлайн игри: насоки за сигурност

Баща и син, играещи заедно на видеоигри

Взимането на предпазни мерки е от ключово значение, за да не развие детето ви пристрастеност към видео игрите. Някои от най-важните съвети, които да ви помогнат да го предпазите, са да:

 • преглеждате игрите, които играе подрастващият, и проверявате настройките им;
 • наложите времево ограничение, в което детето ви ще прекарва на компютъра/лаптопа;
 • проверявате дали видео игрите, които избира детето ви, отговарят на PEGI рейтингите;
 • насърчавате децата да правят почивки на някакъв интервал от време и да се раздвижват;
 • играете заедно с детето, за да разберете какво харесва, да контролирате процеса и да се сближите с него;
 • поставите използваните устройства на място, където да ги виждате;
 • поговорите с детето за опасностите, които крият видео игрите.

На сайта на нашата кампания „Пази детето в интернет“ с основна цел информиране и подпомагане на родителите и подрастващите за безопасното играене на видео игри, ще откриете още полезна информация как да защитите подрастващите от онлайн заплахите и да сте спокойни за времето, прекарано от тях в интернет.


Тази статия е част от нашата мисия да осигурим полезна информация за опасностите в интернет.

⇒ ЗАПАЗЕТЕ ОБУЧЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИ ОТ CYBER 360 ACADEMY

Четете още