Киберсигурност за родители. Онлайн ресурси и обучителни платформи

Киберсигурност  за родители. Онлайн ресурси и обучителни платформи

Киберсигурността е особено важна в изпълненото с дигитални дейности сегашно ежедневие. Независимо дали за работа или преглеждайки социалните мрежи у дома, нашите устройства са в постоянна връзка с Интернет чрез Wi-Fi мрежи с различни по-сила защити.

От изключителна важност е да сте запознати с опасностите при свързване с Интернет, за да можете качествено да предпазите устройствата на всички членове на семейството и особено на децата.

В статията ще разгледаме какви онлайн ресурси и обучителни платформи има в помощ на родителите, за да предпазят децата си от най-често срещаните в интернет заплахи – кражба на лични данни, атаки със злонамерен софтуер, кибертормоз и други.

Какво е киберсигурност за родители

Често родителите не са сигурни кога трябва да започнат да се грижат за сигурността на детето си в интернет и да говорят с него за възможните опасности във виртуалния свят. И как да подходят към разговора. Но ако детето от ранна възраст има достъп до устройство, независимо дали на родителя или негово собствено, за игри или анимации, то значи е време да се вземат мерки то да е защитено.

Най-простичко казано, киберсигурност означава защита в онлайн пространството. Децата са по-застрашени от опасностите, които се крият в интернет пространството като онлайн тормоз от страна на връстници, фишинг, подвеждащи съобщение или съобщения от злонамерени лица, кибертормоз, кражба на самоличност и излагане на неподходящо съдържание.

Киберсигурността за родителите се отнася до мерките и практиките, които родителите могат да предприемат, за да защитят децата си в онлайн пространството. Това включва наблюдение на онлайн дейностите на децата, настройване на родителски контрол на устройства и приложения, избор на силни пароли и обучение в онлайн безопасността и запознаване с най-новите онлайн заплахи и измами.

Можете да започнете обучението на детето по онлайн безопасност под форма на игра. Представете влизането в Интернет като игра, в която има нива и препятствия, за които трябва да внимава. Това се счита за най-ефективен метод, който дава добър резултат. Така то има възможност не само да научи за какво да внимава, но и да задава въпроси и реално да прилага наученото.

Ако обаче нямате достатъчно време или се притеснявате дали ще се справите добре с темата, поради нейната важност, може да включите и специално създадени програми, видеа и обучителни курсови. Предимствата на този тип ресурси са, че са приспособени за различните възрастови групи и често са създадени с помощта на специалисти в областта на киберсигурност и учители.

Защо киберсигурността е важна за родителите

Защо киберсигурността е важна за родителите - Пази детето в Интернет

Киберсигурността е важна, защото помага за защитата на децата от онлайн заплахи като кибертормоз, кражба на самоличност и излагане на неподходящо съдържание.

Вие трябва да сте наясно с рисковете, на които децата са изправени онлайн, и да предприемате стъпки, за да гарантирате тяхната безопасност. Бъдете проактивни, за да гарантирате безопасността на децата си в дигиталния свят.

Освен това, не трябва да забравяте да бъдете бдителни за собствената си киберсигурност. Спазвайте същата дигитална дисциплина, която предавате и на своите деца – да не разкриват лични данни, да не следват неясни линкове, изпратени в социални мрежи или имейл и да следят за сигурността на паролите си. Тези добри практики ще помогнат да защитите своята лична и финансова информация от хакери и киберпрестъпници. А ако искате повече сигурност, може да изберете професионална застрахователна компания, която да се грижи за вашата защита и да осигурява превенция при интернет сърфиране. Такава услуга е застраховка Безопасен Интернет от „Лев Инс“. Можете да прочетете повече за нея тук.

Какви обучения по киберсигурност за родители могат да се открият

Какви обучения по киберсигурност за родители могат да се открият - Пази детето в Интернет

Киберсигурността е изключително важен въпрос, към който трябва да се подходи отговорно.

Има много онлайн ресурси и образователни платформи, които да помогнат на родителите да научат за киберсигурността и как да запазят семействата си в безопасност онлайн.

Онлайн ресурсите може да включват видеа, обучителни курсове или програми, които могат да са изцяло виртуални или присъствени.

Изцяло виртуална и изключително богата на ресурси и обучения платформа, която може да ви помогне в задачата, е BIK+.

BIK+ порталът за по-добър интернет за деца предоставя информация, насоки и ресурси по въпроси, свързани с по-добър интернет от съвместната мрежа Insafe-INHOPE на центрове за по-безопасен интернет в Европа и други ключови заинтересовани страни.

Можете да откриете още ресурси и обучения в помощ на киберсигурност за родители и на сайта на Националния център за безопасен интернет. Центърът предлага различни методики и материали за обучения на деца, родители и професионалисти, като основна цел е предпазване на децата от многобройните рискове и опасности в Интернет.

Кампания „Пази детето в Интернет“, която стартира в края на 2021-ва година, също предлага ресурси и обучения в посока повишаване на дигиталната култура на родителите, за да могат да образоват качествено децата си за опасностите в интернет. Обученията на кампанията, създадени съвместно с експерти, са приложими за родители на деца от 1 до 12 клас. Те включват информация, съвети и начини, по които децата да се предпазят от всички възможни онлайн заплахи.

Още един полезен за родители онлайн портал е Stay Safe Online. В него ще откриете разнообразни ресурси за родители, включително съвети за защита на вашите устройства, съвети как да защитите децата си от кибертормоз и информация как да говорите с децата си относно онлайн безопасността.

Ако имате затруднение да изберете най-добрия за вас и вашето дете онлайн ресурс, можете да се консултирате със специалист или учител. Можете и да попитате детето с кой формат би му било най-интересно да научи повече. Така ще имате много по-лесен начин за навлизане в темата, защото то ще е направило избора и ще се чувство комфортно.

Киберсигурност за родители – обучения от Кибер Академия 360

Кибер Академия 360 е първата академия за киберсигурност в България. Съвместно със ЗК „Лев Инс“ и тяхната кампания „Пази детето в Интернет“, академията създава първият курс в България, предназначен да помогне на родителите да разберат какво е киберсигурност и как да предпазват своите деца от онлайн заплахи. В курса се разглеждат възможните опасности онлайн, как да говорите с децата си за тях и какви подходи и трикове ще ви помогнат, за да могат те да разберат важността на киберсигурността в интернет.

В статията разгледахме защо е важна киберсигурността за родителите и техните деца, как да подходят към разговор по темата и какви онлайн ресурси могат да им помогнат в тази задача.

На сайта на кампания „Пази детето в интернет“ ще откриете още полезна информация как да защитите вашите деца от онлайн заплахите и да сте спокойни за времето, прекарано от тях в Интернет.

Четете още