Деца, забавляващи се като сърфират в интернет.

Как да гарантираме сигурност на мобилните устройства и приложенията, които децата използват

В днешно време децата са в постоянна връзка със своите телефони, таблети и компютри. Развитието на технологиите им дава достъп до Интернет и голямо количество ресурси, но и до рискове и опасности онлайн.

В статията ще разгледаме най-важната стъпка, с която да предпазите децата от различни опасности в интернет – сигурност на мобилното устройство с помощта на качествена антивирусна програма и родителски настройки.

Защо е важна сигурността на мобилните устройства и приложенията, използвани от вашето дете

От образователни приложения до интерактивни игри, мобилните устройства и свалените на тях приложения се превърнаха в неразделна част от живота на децата.

Онлайн света, до който те имат достъп, може да донесе много ползи, но крие и съответните рискове. Опасностите в интернет, на които те могат да попаднат, включват кибертормоз, неподходящо съдържание, фишинг, опасни контакти в интернет, пиратско съдържание и заразени файлове.

Интернет може да бъде опасно място и младите потребители са уязвими на онлайн заплахи. Подходящите мерки за сигурност могат да ги предпазят от злонамерено съдържание, кибератаки и измами. Те могат да осигурят и защита на лична информация, която приложенията често изискват. Защитата ѝ е от съществено значение за предотвратяване на кражба на самоличност, пробиви на данни и нарушения на поверителността.

Мобилните устройства дават възможност на детето по невнимание да извърши неразрешени покупки, някои от които биха могли да се окажат голям стресов фактор за семейния бюджет. Защитените устройства предотвратяват случайни или неоторизирани транзакции.

Поради всичко споменато, отговорността за гарантиране на безопасността и сигурността на тези устройства и приложенията, използвани от децата, трябва да е на първо място за родителите.

Преди да преминем към полезни съвети за сигурност, бихме искали да ви припомним, че е важно да обясните заплахите в интернет на подрастващите. За да го направите, трябва и самите вие да сте много добре запознати с тази тема. Ако искате да сте максимално полезни за безопасността на детето ви онлайн, запишете се на курс, където ще научите как да се справяте с опасностите в интернет. Обучението ще ви даде повече информация и съвети, които да ви подготвят за всички възможни ситуации онлайн.

Полезни съвети за сигурност на мобилното устройство на детето и приложенията, които използва

 

Млада жена със смартфон с стартирано приложение за сигурност у дома

Смартфонът отваря цял нов свят с възможности за забавление, учене и комуникация с приятели за децата. Той дава и предимства като постоянна връзка с детето и проследяване на местоположението му, за да сте сигурни, че е в безопасност. Но използването на устройството и връзката с интернет си имат и отрицателни страни.

Независимо дали детето ви използва мобилно устройство от скоро или вече има опит, следните съвети ще ви помогнат да го защитите и да сте спокойни за прекарваното от него време в интернет.

 • Ограничете уебсайтовете, до които има достъп;
 • Ограничете видовете приложения, които може да изтегли;
 • Контролирайте времето, което прекарва на телефона;
 • Заключете телефона по команда при необходимост;
 • Проследявайте цялата дейност в смартфона и водете запис;
 • Проследявайте местоположението, когато устройството е в него;
 • Уверете се, че устройството има най-новите актуализации на софтуера и приложенията;
 • Използвайте силни пароли за приложенията и устройствата на вашето дете;
 • Редовно преглеждайте настройките за мобилна поверителност и сигурност на устройствата: Това гарантира, че тяхната поверителност е адекватно защитена;
 • Използвайте само одобрени приложения от легитимни доставчици: Това намалява риска от изтегляне на приложение със скрит зловреден софтуер.

За прилагане на повечето от тези съвети от помощ ще е приложение за родителски контрол за мобилното устройство.

Настройки за родителски контрол

Майка и дъщеря се забавляват заедно, сърфирайки през мобилен телефон

Настройките за родителски контрол са изключително важни за да не попадне детето на неподходящо за възрастта му съдържание. Те ви дават възможност да решите до какви сайтове и приложения да има достъп то при използване на неговото устройство, да ограничите времето му на него и да следите дейността му. Настройките за родителски контрол могат да ви помогнат да си спестите и разходи и главоболия от неразрешени покупки на детето по интернет като зададете лимит на разходите или да забраните изцяло разплащания.

Редица приложения ви позволяват да следите местоположение, сайтове и какво прави детето ви. Разгледахме някои от най-популярните в нашата статия „Как да предпазим децата от неподходящо съдържание – Част 2

Едно от най-лесните обаче, което има голяма гама от функционалности, е Family Link от Google. То е безплатно за изтегляне, не изисква такса за използване и може да се настрои както на Android система, така и на iOS.

За да може да се използва, устройството на родителя трябва да има актуална версия Android. Ако не сте сигурни за версията си, проверете в секция Настройки на вашия телефон. За Apple устройства е нужна iOS 12 версия или по-нова на софтуер на Apple. Можете да проверите в секция Информация, където под Версия се вижда номер на софтуера.

В зависимост от операционната система на устройството, можете да конфигурирате настройките на Family link, за да отговарят на възрастта и нивото на зрялост на вашето дете.

Как да настроите приложението Family Link

За да използвате това приложение трябва да използвате своя акаунт в Google. Ако нямате такъв, регистрацията е изключително лесна и отнема не повече от 15 минути.

След като вече имате акаунт, изтеглете Family Link от Google Play (за Android) или версията на приложението от App Store (за Apple). В настройките на приложението се впишете като родител и направете отделен акаунт за вашето дете (ако е под 13 години).

Трябва да направите настройки в приложението според нуждите ви и възрастта на детето, които ще ви позволят да управлявате активността му:

 • настройки за одобрение на покупки;
 • настройка колко време дневно може да прекарва на устройството;
 • избор на тип съдържание, което искате да филтрирате или изцяло да ограничите достъп на детето;
 • настройка на YouTube Kids – ако детето е под 8 години е препоръчително да премахнете YouTube и да активирате YouTube Kids, което е по-подходящо и има голяма база забавно и образователно съдържание; ако детето е по-голямо може да оставите YouTube приложението с ограничения според ваша преценка;
 • направа на настройки за местоположение, както и включване или изключване на История на местоположенията;

Освен настройки за покупки, можете да изберете и типовете Приложения и игри, които искате да разрешите. Изберете от приложения, оценени за възраст от +3 до +18 години или премахнете това ограничение изцяло, ако желаете.

За съжаление, приложението Family Link не е налично за устройства Huawei. Въпреки това, може да използвате новата функция Родителски контрол, разработена от Huawei специално за техните устройства. Можете да използвате и различни приложения за родителски контрол за различни от Android или iOS устройства като Fami Safe, което позволява следене на местоположение, ограничаване на време пред екрана, блокиране на неподходящи игри или уебсайтове.

Антивирусна програма за телефон

За да защитите мобилното устройство на вашето дете, помислете за инсталиране на антивирусно приложение, което да осигури цялостна защита срещу зловреден софтуер и други онлайн заплахи.

Почистване на телефона от вируси

Мобилно устройство с червен екран и светещ знак за внимание за опасност

Не забравяйте да почиствате редовно браузъра и изтеглените файлове, както и пускането на антивирусна програма, която да сканира телефона ви за наличие на заразени файлове. Може също да се наложи да направите пълно нулиране на фабричните настройки. За потребител на iPhone най-ефективният начин да се почисти устройството от вируси е да използвате надеждни антивирусни решения за iOS от App Store. Ако смятате, че няма да се справите сами и искате да осигурите по-голяма киберсигурност за вас и вашето семейство, разгледайте иновативните решения, които Лев Инс предлага.

Родителите понякога имат трудности да следят всичко, свързани със сигурността на мобилното устройство на детето и това е разбираемо. Технологиите могат да бъдат плашещи, но като следвате тези съвети, можете да гарантирате, че децата ви ги използват отговорно и сигурно.

С родителски контрол и настройки за сигурност, вие можете да създадете по-безопасна цифрова среда, където децата да използват своите устройства и да изследват приложения и съдържание, без да се натъкват на неподходящи материали.

На сайта на нашата кампания „Пази детето в интернет” с основна цел информиране на родители и подрастващи за безопасното сърфиране, може да откриете още полезна информация как да защитите подрастващите от онлайн заплахите и да сте спокойни за времето, прекарано от тях в интернет.

Четете още