Сигурност за паролите, използвани за онлайн дейности - Пази детето в интернет

Как и защо да използваме силна парола за профилите си: Практически съвети и насоки

Интернет е място за комуникация и бързо намиране на информация, но често се използва и като инструмент за злоупотреба. Съществуват хиляди онлайн престъпници, които всекидневно се опитват да проникнат в различни профили с цел кражба на лични данни или достъп до банкови сметки. Затова е изключително важно акаунтите да са защитени със силна парола, която трудно би могла да се разбие от интернет хищниците. В тази статия ще научите няколко полезни съвета, с които да защитите профилите си и тези на вашите деца. Ще узнаете и за това какво не бива да включвате при създаването на паролите си.

Защо ви трябва силна парола?

Ежедневно хиляди потребители стават жертва на хакерски атаки вследствие на пробив в сигурността на дадена платформа или сайт. Често обаче това се случва поради факта, че акаунтите на ползващите интернет имат слаба парола. Това е причината за многобройните откраднати профили във Фейсбук или в други социални мрежи, които водят до кражба на идентичността или друга злоупотреба с личните данни. За да защитите информацията относно банковите си сметки, личен живот или бизнес кореспонденция онлайн, е важно да създадете силна парола, която да предотврати евентуални опити за проникване в акаунтите ви. Съществуват и допълнителни превантивни мерки, които биха могли да са полезни, ако доставчикът на дадената услуга ги осигурява. Такава например е двуфакторната идентификация. Препоръчваме ви да я използвате всеки път, когато е възможно. Препоръчваме ви да не използвате популярните методи за вход в различни сайтове, като Влез с Facebook или Google профил. Ако попаднете на компрометиран сайт, е  твърде вероятно да пострада и профилът ви в съответните мрежи. В следващите редове ще разберете повече за различните техники, с които да предпазите профилите на децата си, а и своите лични акаунти.

Съвети за създаване на силна парола

Макар че никога няма пълна гаранция за безопасността на профилите ви в интернет, чрез няколко лесни и бързи стъпки може да ограничите риска от хакерски пробив вследствие на открадната парола.

Комбинация от главни и малки букви, цифри и символи

Това е една от най-ефективните практики, на която да заложите. Дългите комбинирани пароли с различни букви, цифри и символи са по-трудно разбиваеми. Разбира се, препоръчително е да записвате някъде паролите си, за да не  ги забравяте. Това обаче трябва да е на сигурно място офлайн.

Дължина

За силна парола се счита тази, която е дълга повече от 8 знака, като най-добрият вариант е тя да бъде с 12-14 букви, цифри и символи. Не забравяйте, че не бива да използвате една и съща парола за профилите си в социалните мрежи, имейлите или акаунтите в други онлайн платформи.

Честа смяна на паролата

Напомняне за честа смяна на паролите - Пази детето в интернет

Макар че може би ви се струва трудно да помните постоянно нови пароли, за да влезете в своите профили, да го правите редовно е една от задължителните превантивни мерки за вашата сигурност. Препоръчително е това да се случва веднъж месечно, или в краен случай на всеки 2-3 месеца. Така при евентуално хакване на услуга, която ползвате, вероятността някой да получи достъп до акаунта с паролата от изтеклата информация е много по-малък.

Използване на фрази

Друг полезен трик е да използвате нелогични, но лесни за запомняне фрази. Имате опцията и да използвате съкратения им вариант, но тогава паролата ви ще е по-къса.

Двуфакторна идентификация

Много доставчици на услуги вече предоставят възможността да се възползвате от допълнителни защитни мерки като двуфакторната идентификация. Тя изисква две форми на удостоверяване за достъп до дадени ресурси и данни. Такава комбинация e например парола и SMS с код, който трябва да попълните, за да влезете в конкретния си профил.Двуфакторната идентификация е полезен инструмент срещу хакерски атаки, намалявайки значително вероятността да сте засегнати от тях.

Мениджър на пароли

В последно време т.н. мениджъри на пароли стават все по-популярен метод за избор на силна парола. Те представляват програма, генерираща и запазваща данните ви за вписване, като ви дава достъп до профилите ви във всеки сайт, който сте добавили в приложението. В тези случаи не ви се налага да въвеждате парола или потребителско име. Единственото, което е нужно да направите, е да създадете една парола, с която да управлявате всички останали в мениджъра. Ако се чудите каква е разликата между запаметяването на паролите в браузъра ви и тези в програмата, то е, че при втория вариант имате допълнителна защита. Тя е уникална главна парола, а в повечето случаи е придружена от двуфакторна идентификация.

Проверка на откраднати пароли

Екран на мобилно устройство със заредена login форма - Пази дететео в интернет

Ако все пак не искате да се доверите на мениджъра и предпочитате да създадете силна парола сами, то преди това разгледайте платформите за проверка на откраднати пароли. Такива са сайтовете Scattered Secrets и Haveibeenpwned. Чрез въвеждане на имейл адрес в тях ще разберете дали някога сте били хакнати. В последния ще видите и списък с хакнати пароли и платформите, в които е направен пробивът. Ако използвате браузъра Google Chrome, можете да се възползвате от разширението Password Checkup Extension. За използващите браузър Mozzila Firefox може да се използва Firefox monitor, който помага да се проследи дали ваша лична информация е била компрометирана. Safari браузъра, който използват потребителите с Apple продукти, има сходна на Mozzila и Chrome функция. При включването ѝ от настройките, той ще изкарва предупреждение “Compromised Password” при съмнение, че паролата ви за даден сайт е била компрометирана.

Какво не трябва да съдържа паролата ви?

Паролата ви не бива да включва:

  • имена на близки, домашни любимци или рождени дни;
  • градът, селото или държавата, където живеете, както и улицата или номера на къщата, която обитавате;
  • поредица от последователни букви или цифри като “abcd” или “12345”;
  • информация за хобитата, интересите и работата ви.

Когато става дума за безопасността на детето ви в интернет, е важно да му обясните подробно какви са опасностите в интернет за него, защо то трябва да бъде внимателно онлайн и как точно да предпази личните си данни. Част от съветите, които може да му дадете, са:

  • Не използвай една и съща парола за различните си профили.
  • Не запазвай информацията си за достъп на публични устройства.
  • Не споделяй паролите с други хора.
  • Не изпращай паролите си по имейл или друг подобен вид комуникация.

Защитата на личната информация онлайн е ключова за безопасността на децата в интернет. Създаването на силна парола с повече от 12 знака и комбинирана с цифри, символи и малки и големи букви ще намали риска от пробив в акаунтите им. Използването на други методи като двойното удостоверяване също е полезен инструмент, който да предотврати евентуален пробив в профилите им. На сайта на нашата кампания  “Пази детето в интернет” ще откриете още полезна информация относно сигурността на подрастващите онлайн.

Четете още