Защита или нарушаване на права: Необходими ли са възрастовите ограничения в социалните мрежи

Социалните мрежи се превърнаха в неразделна част от живота ни. От свързване с приятели и семейство до споделяне на мисли и опит, тези платформи предлагат огромни възможности. Те обаче идват и с рискове, особено за младите потребители. За какво да внимаваме? Кибертормоз и насилие между връстници, съобщения, които подтикват към самонараняване или дори самоубийство, представляват сериозна заплаха. Освен това технологичните компании, събиращи данни за маркетингови цели, могат да компрометират поверителността на децата.

Много сайтове за социални медии налагат изискване за минимална възраст от 13 години, отчасти, за да се съобразят със Закон за защита на личната неприкосновеност на децата онлайн, който предотвратява събирането и съхраняването на лична информация от деца под 13 години. Чрез налагането на възрастови ограничения платформите целят да защитят поверителността и безопасността на младите потребители. Например Гугъл стриктно задължава рекламодателите си да съобразяват рекламите си с този закон. 

Предизвикателства и нарушения

Въвеждането на възрастови ограничения и тяхното спазване не е лесно. Някои деца фалшифицират възрастта си, за да получат достъп до социалните медии, излагайки се на риск. Когато дете под 13 години създаде акаунт или използва фалшива рождена дата, законите не могат напълно да защитят личната му информация от събиране и споделяне с рекламодатели и трети страни. Също не могат да контролират и съдържанието, до което детето  има достъп.

Балансиране на защита и права

Дали да има възрастови ограничения, или не, се оказва въпрос на баланс. От една страна, защитата на децата от вредно излгана на съдържание, е от решаващо значение. От друга страна, зачитането на правата им на достъп до информация и изразяване на мнение, е също толкова важно. Всяка държава работи на своята територия с различни решения съвместно със съответните министерства. Когато става въпрос за възрастови ограничения в социалните медии, намирането на алтернативи, които постигат баланс между безопасността и правата на подрастващите, е от съществено значение.

Ето някои алтернативни подходи: 

 • Вместо да разчитаме само на възрастови ограничения, можем да обучим децата и родителите на отговорно онлайн поведение.  
 • Училищата и родителите могат да си сътрудничат, за да преподават дигитална грамотност, информираност за поверителността и потенциалните рискове, свързани със социалните медии. 
 • Родителски контрол и наблюдение чрез съответните приложения позволяват на родителите да задават ограничения, да филтрират съдържание и да проследяват използването.  
 • Някои платформи изискват родителско съгласие по време на създаване на акаунт за потребители под определена възраст. Това съгласие може да включва проверка на самоличността на родителя и разбиране на условията на платформата. Това е важно, защото родителят е информиран до какво съдържание имат достъп децата им.
 • Модериране и докладване на общността чрез насърчаване на потребителите да съобщават за неподходящо съдържание и поведение помага за поддържането на по-безопасна среда.  
 • Докладването на неподходящо съдържание в социалните медии е от решаващо значение за поддържането на безопасна и уважителна онлайн среда. Всяка платформа за социални медии има своя собствена система за докладване. Потърсете опцията за докладване или маркиране на съдържанието, което смятате за неподходящо. Обикновено се представя с малка икона (като флаг или многоточие) близо до публикацията, коментара или потребителския профил. 
 • Кликнете върху иконата и следвайте стъпките, за да докладвате съдържанието. Може да бъдете помолени да посочите причината за докладване (напр. реч на омразата, голота, тормоз).
 • Когато докладвате, изберете най-подходящата категория, която описва нарушението. Често срещаните категории включват тормоз или малтретиране, обидно или заплашително поведение. 
 • Реч на омраза или дискриминация: ако съдържанието насърчава омраза въз основа на раса, религия, пол и др.
 • Имитиране: ако някой се представя за вас или за някой друг, когото познавате.
 • Нарушаване на авторски права: ако някой използва вашия защитен с авторски права материал без разрешение. 
социалните мрежи
социалните мрежи

Как се предоставят подробности?

Бъдете конкретни, когато описвате проблема. Включете подробности като потребителското име на участващото лице, URL адреса на съдържанието и всеки подходящ контекст.
Някои платформи ви позволяват да прикачите екранни снимки или връзки като доказателство. Използвайте тази опция, ако е налична. 

Блокирайте или заглушете потребителя: 
Докато докладвате, помислете за блокиране или заглушаване на потребителя. Това действие ви пречи да видите неговото съдържание и взаимодействия.
Блокирането също така помага за защита на вашата поверителност и намалява по-нататъшното излагане на вредно съдържание.

Последващи действия:
След докладване екипът за модериране на платформата ще прегледа съдържанието. В зависимост от тежестта, те могат да предприемат действия (като премахване на съдържанието или спиране на потребителя).
Ако не видите незабавни резултати, бъдете търпеливи. Процесите на модериране отнемат време:

 • Докладвайте на правоприлагащите органи, ако е необходимо.
 • В екстремни случаи (напр. заплахи, експлоатация на деца), помислете за сигнализиране на местните правоприлагащи органи. Те могат да ви насочат към подходящите стъпки.
   

Не забравяйте, че докладването на неподходящо съдържание допринася за по-безопасна онлайн общност. Като предприемате действия, вие помагате да защитите себе си и другите. 

Кампанията “Пази детето в интернет” е ценен ресурс, посветен на информирането и подпомагането на родителите и подрастващите в областта на безопасното сърфиране в интернет. На сайта на нашата кампания ще откриете още полезни съвети и насоки, с които да защите не само себе си, но и цялото си семейство в онлайн пространството. Събрали сме информация за всяка от най-често срещаните опасности за деца в интернет, защото превенцията е най-добрия подход за справяне с киберзаплахи.

Можете да разгледате иновативни решения за справяне с кибер опасностите тук.

Четете още