Явор Колев за националната кампания „Пази детето в интернет”: да бъдем отговорни!

Лев Инс стартира социална кампания „Пази детето в Интернет”. Вече 15 години компанията, чрез организирането на различни инициативи, се грижи за децата на България.

Пандемията от Ковид-19 принуди света по-бързо да се дигитализира и накара човечеството да влезе в Интернет, за да може да работи, да учи и да се забавлява. Опознаването на света чрез Интернет обаче, крие и своите опасности. Най-уязвимата част от обществото са децата. Те са най-лесно раними и манипулируеми, което ги поставя под огромен риск.
Лев Инс, като водеща компания в киберсигурността, осъзнава своята отговорност към обществото и стартира поредната си социална кампания „Пази детето в Интернет” в продължение на кампанията „Пази детето на пътя”, с цел превенция. Явор Колев, дългогодишен ръководител на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП и един от най-големите специалисти в областта, е основен двигател на кампанията. В момента Колев заема длъжността Директор отдел „Киберсигурност” на най-голямата застрахователна компания в България, Лев Инс. Ето и неговото мнение:

Г-н Колев, пандемията ни принуди да прекарваме повече време в Интернет. Как се отразява това на обществото ни?

– Така е, пандемията ни накара да се дигитализираме по-бързо от очакваното. Вече работим, учим и се забавляваме много повече в дигиталното пространство от преди. Всичко това се ускори, заради Ковид пандемията. Важно е обаче всички да знаят, че Интернет освен, че дава много възможности, крие и много рискове, както за бизнеса, така и за обикновените хора и децата ни. Затова е важно да бъдем подготвени за опасностите, които крие виртуалното пространство.

Кой е най-уязвим в дигиталното пространство?

-Безспорно, това са децата ни. Всички родители често виждаме и усещаме, че нещо с децата ни не е наред, но дали заради забързаното ни ежедневие, или поради друга причина, не си даваме сметка, че това което се случва с децата ни в Интернет, може да им донесе много сериозни и неприятни последици.

Какви са най-често срещаните рискове?

Най-често децата стават жертви на:

Кибер тормоз, който е ескалация  на агресивното поведение между тях в училище.

Сексуални отмъщения, характерни за по-големи ученици, които са разменяли снимки с неприлично съдържание, които след конфликт се разпространяват в Интернет пространството и водят до сериозни психологически сривове, дори до самоубийства. Една снимка публикувана веднъж в Интернет, не може да бъде изтрита. Дигиталната ни самоличност ще ни преследва през целият ни живот. Трябва да бъдем много разумни, когато публикуваме съдържание в мрежата.

Кражбата на профили в платформи за забавление, онлайн комуникатори, електронна поща или социалните мрежи, което само по себе си е престъпление, но може да доведе до извършване и на други престъпления, чрез неправомерното им използване.

Сексуално изнудване. Сексуални насилници, които ловуват в популярните социални мрежи и дори в сайтове, предназначени за малки деца. Използват фалшиви профили, като се представят за връстници на жертвите и ги принуждават да създават сексуално съдържание. Чрез изнудване на децата придобиват ежедневно сексуални материали, като крайната им цел е да изведат детето офлайн и да го насилят физически.

Как можем да предпазим децата си?

Като им покажем и ги научим как да се пазят. Затова ние от Лев Инс сме планирали мащабна социална кампания „Пази детето в Интернет”, която стартираме съвсем скоро. Ние осъзнаваме сериозността на проблема и сме решени да помогнем.

Колко важно е това за обществото ни?

Много. Много е важно родителите да получат навременна помощ от специалисти. Чрез кампанията ще предоставим нужната информация на родителите, която ще им помогне да разпознават опасностите и да вземат навременни мерки, за да предпазят децата си. Ясно е, че не всички знаят какво да правят и трудно сами ще се справят с проблема. Това е нашата роля. Като водеща компания в света на киберсигурността сме разработили много методи за превенция, които ще бъдат полезни на родителите. Неслучайно почти всички държавни и неправителствени организации застават зад нас в това наистина много важно начинание. Децата ни имат нужда от нашата помощ и ние ще се погрижим да я получат и да донесем спокойствие на техните родители, че не са сами в тази виртуална битка. Важно е да бъдем отговорни. Заедно можем.

Статията е публикувана в сайта на Лев Инс, можете да я намерите тук.

Четете още