Явор Колев за хазартната зависимост при децата и полезни съвети към родителите

Явор Колев, който е основният двигател на Социалната кампания „Пази детето в интернет”, даде интервю за изданието maikomila.bg. Темата – хазартната зависимост при децата.

С промени в Закона за хазарта се забрани рекламата на платформи за залагания в медиите. „Когато говорим за онлайн реклама обаче, става дума за легални платформи, информационни сайтове и други електронни медии, докато сайтове извън страната и сайтове, които не са лицензирани от българските институции, могат да избегнат санкциите”, заяви Явор Колев.

В днешния дигитален свят децата от ранна детска възраст работят с електронни устройства. Има най-различни игрови платформи, през които те общуват онлайн и това носи определени рискове. „Да вземем за пример тази популярна игра Fortnite, която според мен съдържа много елементи от хазарта, там можеш да купуваш артефакти, за да подобриш играта си и да печелиш битки. Границата е много тънка и много лесно може да се премине към хазартни залагания“, посочи още Колев.

Явор Колев съветва родителите да бъдат до децата си, да упражняват контрол и да ги разбират, за да избегнат рисковите ситуации. В много от платформите, които ползват децата се изискват и финансови операции под различна форма.

„Често децата започват с изпращането на есемеси от телефоните на родителите си, купуват артефакт за някоя игра, чрез който печелят чрез есемеси, които са получили, за да участват в игри на други деца – така натрупват огромни телефонни сметки. По-късно започват да използват личните данни на родителите си, за да участват в хазартни онлайн платформи. Някои от лицензираните оператори избягват това, тъй като изискват снимане с личния документ на лицето, което го притежава, и/или биометрични данни. Има обаче много нелицензирани хазартни оператори, при които формално въведените правила за възраст над 18 години не се спазват. Много често деца източват и дебитните карти на родителите си с участие в подобни залагания“, коментира още Колев.

Явор Колев съветва родителите да използват филтриращи инструменти, които дават възможност да се ограничи достъпът до незаконно и вредно съдържание.

Цялата статия в сайта maikomila.bg можете да прочетете ТУК!

Четете още