Явор Колев за БНР: Много деца стават жертви на киберпрестъпления

Киберекспертът заяви, че прекалено много деца стават жертви на киберпрестъпления и трябва да се вземат спешни мерки, включително и законодателни промени.

Директорът ИТ и киберсигурност в ЗК „Лев Инс” АД – Явор Колев, даде специално интервю за предаването “Преди всички” по програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Поводът е първата награда, която получи социалната кампания „Пази детето в Интернет” на осмото издание на конкурса “Застрахователи за обществото“. Колев е едно от лицата и основен лектор в инициативата.

Явор Колев сподели със слушателите на БНР целите и постигнатите резултати до момента от социалната кампания „Пази детето в интернет”, която старира в края на миналата година. “Водещ мотив за провеждането й е повишеното ниво на киберпрестъпността. В доклада на Европол от миналата година се твърди, че киберпрестъпленията в цял свят са се увеличили с над 300%, в това число и престъпленията срещу деца. Това ни даде основание да продължим тези инициативи, с които нашата компания се ангажира, а именно от “Пази детето на пътя“ към “Пази детето в Интернет“, тъй като проблемът е сериозен. През първия етап на кампанията успяхме да се срещнем с над 100 000 деца, родители и учители в различни региони и населени места в България. Целта на кампанията е да достигне до всяко едно дете, всеки един родител”.

Цялото интервю с Явор Колев можете да чуете тук.

Четете още