Явор Колев пред bTV:

„Платформа като Tik Tok, която не се регулира от демократичните принципи за сигурност, трябва да бъде ограничена в демократичните страни”

Експертът и директор „Информационни технологии и киберсигурност“ в ЗК „Лев Инс“ АД – Явор Колев, коментира в ефира на bTV ограничителните мерки, които наложиха САЩ и Европейския съюз спрямо Tik Tok. Специалистът обясни, че платформата с над милиярд потребители е собственост на китайска компания. От друга страна, политическата структура на страната не позволява на специалните служби да получават изисканата информация по подадени сигнали за кибер заплахи. И обобощи: „Платформа като Tik Tok, която не се регулира от демократичните принципи за сигурност, трябва да бъде ограничена в демократичните страни”.

Темата е особено актуална, тъй като не само личните данни на всички потребители са изложени на риск, но голяма част от потребителите на приложението са деца между 8 и 16 години. Те от своя страна качват провокативно съдържание с цел да бъдат популярни и привличат вниманието на недоброжелатели. А институциите на практика нямат механизъм да им противодействат.

Целият материал можете да видите тук: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/novi-ogranichenija-za-izpolzvaneto-na-tiktok-vazmozhno-li-e-da-izchezne-prilozhenieto.html

Четете още