Явор Колев пред bTV

Явор Колев пред bTV: Целта на хактивистите е да станат популярни чрез език на омразата, за да постигнат възможно по-широк ефект на страх, паника и объркване в обществото

Киберекспертът и директор „Информационни технологии и киберсигурност” в ЗК „Лев Инс“ АД – Явор Колев“ гостува в студиото на „Тази сутрин“ по bTV, за да коментира изпратените по e-mail сигнали за бомби в десетки училища в София, Варна и Бургас. Той обобщи, че вероятният произход на заплахите са хактивистки групи, които целят внасяне на страх, паника и объркване в обществото, а поради липсата на подготовка за реакция в кризисна ситуация и точни инструкции, са постигнали целта си. Явор Колев прогнозира, че в контекста на военната ситуация и изострящата се международна обстановка, такива атаки ще станат ежедневие и ще са насочени към различни институции. И допълни: „Властите трябва да помислят за създаването на един щаб, който да реагира при получаването на такива заплахи”. Поради комплексността на сигнала, службите трябва да преценят неговата специфика и да се създадат необходимите процедури, тъй като може да има отражение и в реалния, а не само в дигиталния свят.

Явор Колев отхвърли възможността разпространените заплахи да са свързани с предстоящите избори или да са дело на ученици. Неговият анализ сочи, че подателят е извън територията на България, потенциално от Руската федерация и в подкрепа на военните действия. Според киберексперта една от основните цели на хактивистките групи е да станат известни чрез език на омразата и разпространението му в различни канали като Telegram, за да постигнат възможно най-широк ефект от действията си.

По време на гостуването на Явор Колев в ефира на bTV, редакцията на медията получи нов сигнал за бомба в централното 22-ро столично училище. Той беше квалифициран от директора „Информационни технологии и киберсигурност” в ЗК „Лев Инс“ АД като българско продължение на хактивиските действия от предходния ден от лица, търсещи популярност и подчерта, че това е престъпление според Конституцията на Република България.

Явор Колев коментира, че когато става въпрос за терористични действия, основна роля в разкриването им има международното сътрудничество и по-конкретно – предоставянето на онлайн информация от партньорските служби в Европейския Съюз и НАТО. Според него в случая могат лесно и бързо да бъдат предоставени данни за изпращача през gmail от щатските власти, но не можем да разчитаме на съдействие от Руската федерация, която е и най-вероятният източник на заплахата.

За да се превантират негативните ефекти от подобни кбертерористични действия върху детската психика, родителите трябва да обърнат сериозно внимание на децата си, алармира Явор Колев. В рамките на социалната образователна кампания на ЗК „Лев Инс“ АД „Пази дето в интернет“, която продължава вече повече от година и достигна до над 120 000 ученици, екипът установи, че основен проблем е липсата на комуникация между родителите и децата. „Родителите просто не се интересуват какво се случва в дигиталния свят на децата им и много често те стават жертва на различни типове престъпления. Вторият етап на кампанията ни е насочен към родителите. Ние искаме да говорим с тях, да стигнем до тях и да им помогнем да разбират децата си!“, подчерта той.

Цялото интервю можете да видите тук: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/javor-kolev-podobni-bombeni-zaplahi-shte-stanat-ezhednevie-ochakvam-i-kam-bolnici.html

Четете още