Явор Колев коментира в ефира на Нова телевизия случая с шестимата задържани за разпространение на детска порнография

Бившият началник на отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП Явор Колев говори в предаването „Здравей, България“ за стратегиите за превенция на престъпления срещу деца.

„Нашата цел е да накараме децата да се пазят. Те трябва да знаят как изглеждат и как действат сексуалните насилници. Важно е да се реагира, да се запазват чатове, да се блокира комуникацията и да се информират родители и учители, така че да се стигне до извършителя и да няма щети върху детето.“, заключи Явор Колев, който понастоящем е Директор на ИТ отдела на ЗК Лев Инс.

Най-популярният у нас експерт по киберсигурност беше поканен в „Здравей, България“ тази сутрин във връзка с нашумялата акция срещу 13 души, заподозрени в разпространение на порнографско съдържание с участието на деца. Той обясни, че максималното наказание по такова обвинение в България е лишаване от свобода до шест години. Въпреки това, последиците, които остават върху децата заснети в порнографски материали, са изключително тежки и могат да траят цял живот.

Явор Колев отново напомни, че подаването на сигнали от страна на деца и родители, независимо дали самите те са пряко обвързани с инцидент, е от критична важност. Именно затова Лев Инс и нейните партньори продължават образователната социална кампания „Пази детето в Интернет“. В изминалия първи етап на инициативата, екипът успя да достигне до 100 000 деца. Към момента турнето в страната продължава – днес „Пази детето в Интернет“ е в 20 ОУ „Тодор Минков“, а след това потегля към Велико Търново, където ще се срещне на живо с още 600 ученици. Гледайте видеото от участието на Явор Колев в „Здравей, България“ тук.

Четете още