Явор Колев коментира кибер посегателствата срещу малолетни в ефира на NovaNews

Явор Колев, директор „Информационни технологии и киберсигурност” в ЗК „Лев Инс” коментира увеличения брой на престъпления на кибер педофили срещу малолетни в предаването „Социална мрежа” на NovaNews.

„Педофили дебнат деца на възраст от 3 до 14 години в интернет. В България многократно са разбивани такива групи”, коментира Явор Колев и допълни, че „Отдел „Киберпрестъпност” на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” провежда ежемесечно по няколко операции и всичките тези действия са отразени в медиите. Между 100 и 150 сексуални насилници годишно биват предавани на правосъдието. За съжаление, тези престъпления са много популярни, особено сексуалното изнудване”.

Като експерт в областта, той сподели, че по-важно е не да хванат голям брой педофили, а да спасят живота и здравето на едно дете. „Имено поради тази причина кампанията „Пази детето в интернет” на ЗК „Лев Инс”, която вече две години работи, се срещна с над 130 000 деца в над 150 училища на територията на цялата страна”, допълни Явор Колев.

Във втория етап на кампанията фокусът са срещите с родители. „Досега сме направили няколко. Ще дискутираме темите за опасностите и това как да бъдат спокойни, че детето им е в другата стая пред компютъра и устройството си, как да разберат какво прави детето им и да повишат дигиталното му възпитание и култура”, уточни експертът по киберсигурност.

Детска порнография ли са генерираните от искуствен интелект голи снимки на непълнолетни с реалните им лица в Испания и има ли как явлението да се ограничи, можете да видите ТУК.

 

Четете още