Финал на турнето на "Пази детето в интернет" - Лев Инс

Силно лято за социално-образователната кампанията “Пази детето в интернет”

Юни и юли бяха горещи месеци за социалната кампания „Пази детето в интернет”. Организираната от ЗК „Лев Инс” АД инициатива проведе девет събития в София и различни градове в област Пловдив. Над 800 деца и техните родители получиха ценни съвети за безопасното поведение в интернет от специалистите по киберсигурност Явор Колев и Зоя Василев. Събитията протекоха като своеобразни семейни празници с много игри, забавления, а всички се обогатиха с нови знания.

Инициативата стартира летните си активности на 3-ти юни с празник по повод Деня на детето в столичната зоологическа градина. Следващите спирки на Явор Колев, Зоя Василев и екипът на кампанията бяха няколко общини в Пловдивска област, където те запознаха децата и техните родители с основните опасности в интернет, и им показаха как да се предпазват от тях. Турнето премина през осем населени места. Събитията бяха проведени на централните площади в гр. Асеновград, гр. Раковски, гр. Карлово, с. Калояново, гр. Съединение, гр. Куклен, както и при римската колонада в гр. Хисаря. За финал кампанията завърши своя летен образователен тур с празник в Екопарка на гр. Стамболийски.

Чрез музика, игри, балони, викторини с подаръци за децата и дискусии бяха комуникирани основните послания на кампанията:

  • Помнете, че в интернет не трябва да се доверявате на никого!
  • Не публикувайте днес това, което утре ще искате да изтриете…но няма да можете!
  • Не споделяйте информация за себе си, която ще позволи на непознати лица да ви намерят лесно!
  • Не публикувайте статуси и коментари, които дават прекалено много информация за вас в интернет!
  • Не споделяйте в интернет пространството предизвикателни снимки!
  • Прегледайте настройките на профилите си в социалните мрежи – нагласете ги така, че само „истинските“ ви приятели да виждат това, което споделяте за себе си!

При старта си през 2021 година „Пази детето в интернет” се насочи към провеждане на открити уроци с децата. Двигателите на националната образователна инициатива, Явор Колев и Зоя Василев, успяха до момента да се срещнат с над 130 хиляди деца в цялата страна. Освен в София и големите областни центрове, те проведоха поредица от срещи и в по-малки общини и села в най-отдалечените краища на България.Тази година образователната кампания насочва усилията си в посока повишаване на дигиталната култура на родителите, защото е тяхна отговорната роля първи да образоват децата си за опасностите, които се крият в интернет.

По време на събитията от турнето, Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“ презентира своето лятно училище в гр. Пловдив, насочено към ученици от 7-12 клас на тема „Киберсигурно бъдеще“. Заниманията са  безвъзмездни като част от концепцията на Хъб “Тракия” за развитие и кариерно ориентиране на ученици.

Лятното турне на социалната кампания на ЗК „Лев Инс” АД “Пази детето в интернет” се проведе с подкрепата и партньорството на община Пловдив, Регионално управление на образованието – Пловдив, Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Държавна агенция за закрила на детето, и общините Асеновград, Раковски, Карлово, Хисаря, Калояново, Съединение, Куклен и Стамболийски.

“Лев Инс” изказва признателност на всичките си партньори, които съдействаха за реализирането на проекта. Благодарение на иновативните подходи, с които работиха, и готовността им да се включат активно в информирането на населението по наболели, актуални теми, като киберсигурност, инициативата  продължава да бъде толкова успешна.

Четете още