Пловдивски педагози с десетки предложения за повишаване на кибер-грамотността на децата

Пловдивски педагози с десетки предложения за повишаване на кибер-грамотността на децата

Кръгла маса, посветена на онлайн тормоза и посегателството над деца в интернет, се проведе в Пловдив. Срещата беше инициирана от екипа на социалната кампания на Лев Инс “Пази детето в интернет” и в нея взеха участие повече от 100 пловдивски директори, учители и психолози.

Освен киберекспертът на кампанията Явор Колев, в дискусията с презентации се включиха още Симеон Нгуен от кибер академия CYBER 360, Георги Иванов – експерт към Държавна агенция „Закрила на детето“, ръководителят на катедра „Политически науки и национална сигурност“ в Пловдивския университет – доц. д-р Алексей Петров и началникът на Регионалното управление по образование в Пловдив – Антоанета Пакова. Модератор на събитието беше председателят на Съюза за стопанска инициатива – Васка Бакларова.

Всички присъстващи се обединиха около необходимостта от повече обучения по киберсигурност  за децата, които са най-уязвимата група от населението.

Експертът по киберсигурност – Явор Колев за пореден път подчерта, че най-важна е превенцията и че амбициите на Лев Инс са социалната кампания да достигне до всяко дете, родител и учител в страната. Той обърна и специално внимание на факта, че у нас все още няма достатъчно на брой подготвени експерти по киберсигурност, които да работят с децата и преподавателите.

В изказването си пред педагозите, ръководителят на катедра „Политически науки и национална сигурност“ в Пловдивския университет – доц. д-р Алексей Петров, заяви от името на висшето учебно заведение готовността на университета да обучи експерти по киберсигурност, които след това да се включат в учебния процес, за да помогнат на децата.

Всички предложения, които направиха пловдивските педагози, ще бъдат обобщени и представени на Министерството на образованието, с цел да се намерят реални решения на проблема. С тази задача, се ангажира председателят на Съюза за стопанска инициатива Васка Бакларова.

Четете още