Кибертормозът сред децата – как да ги научим да се пазят и справят с него

Кибертормозът или тормозът в интернет пространството е сериозен проблем, който за съжаление е все по-разпространен. Затова е изключително важно да учим децата как да се предпазват и какво да правят, ако станат жертва на подобно поведение. В тази статия ще разгледаме най-важните неща, които трябва да знаете по темата.

Какво представлява кибертормозът сред децата

Всякакви заплахи, обиди или злонамерени действия, отправени към дете или тийнейджър посредством дигитални технологии, могат да бъдат определени като кибертормоз. Най-често проява на тази форма на вербална агресия между децата се случва в социалните мрежи, чат платформите, форумите или онлайн игрите.

Кибертормозът оказва силно негативно влияние върху психичното здраве, самочувствието и социалния живот. Такова поведение може да доведе до чувство на страх и безпокойство, дори в собствения дом.

Как да научим децата си да бъдат предпазливи

Обяснете на вашите деца с какво поведение могат да се сблъскат в интернет, за да го идентифицират по-лесно като заплаха. Ето за какво трябва да бъдат внимателни:

 • Заплахи, подигравки и пряк вербален тормоз, докато използват социални приложения;
 • Неверен и негативен образ за тях в социални мрежи;
 • Получаване на текстове, снимки и клипове с обидно и нецензурно съдържание, включително за тях самите;
 • Получаване на подозрителни прикачени файлове, потенциално съдържащи вирус, заради който да изгубят данни и контрол върху използваното устройство;
 • Възможна е кражба на личен акаунт или създаване на фалшиви профили, ако някой успее да открадне тяхната самоличност.

Родителска намеса и подкрепа

Настройте защита на личните данни в профилите в социалните мрежи и приложенията, които детето ви използва. Опитайте да ограничите споделянето на информация, която би го направила уязвимо за тормоз от страна както на познати , така и на напълно непознати лица.

Изключително важно е поддържането на открит диалог с децата за техните преживявания онлайн. Важно е да ги уверете, че не бива да чувстват вина, ако станат обект на кибертормоз, а трябва да споделят за проблема и да потърсят помощ за изход от създалата се ситуация.

Какви стъпки да предприемем при случай на кибертормоз

Незабавни действия

 • Съобщете на съответната социална платформа (докладвайте действията на злонамерените лица и поискайте да бъдат предприети съответните мерки срещу тях), ако там е мястото, където се случва тормозът над детето.
 • Информирайте училищното ръководство, ако кибертормозът е свързан с действия от страна на съученици.
 • Обърнете се към специализирани организации или правоохранителни органи при сериозни случаи.

Дългосрочни мерки

 • Включете се в образователни програми и кампании за повишаване на информираността, като тези, които ще откриете сред иновативните решения ТУК. Следете и участвайте и в мероприятия, организирани от Социална кампания “Пази детето в интернет”.
 • Подкрепете училищни политики и инициативи за предотвратяване на кибертормоз.
 • Стимулирайте децата си да участват в различни социални каузи.

Не е лесно да предпазим децата напълно от всички онлайн рискове. Но като ги научим как да бъдат бдителни и отговорни в интернет, ще намалим шансовете да станат жертва на кибертормоз.

Затова подхождайте към тази тема сериозно и я обсъждайте често у дома. Така детето ви ще знае, че може да разчита на вас за съвет и подкрепа.


⇒ ЗАПАЗЕТЕ ОБУЧЕНИЕ ЗА РОДИТЕЛИ ОТ CYBER 360 ACADEMY

Четете още