Семейство пред компютъра по време на видео разговор

Как да предпазим децата от неподходящо съдържание в интернет: Инструменти за родителски контрол – част 2

В първата част на нашата статия “Как да предпазим децата от неподходящо съдържание в интернет: Инструменти за родителски контрол” ви разказахме какво представлява неподходящото съдържание за деца в интернет и защо е от изключителна важност да ги предпазите от него.

Споделихме ви и съвети как да подходите към тази нелека задача, а на сайта на нашата кампания „Пази детето в интернет“ с основна цел информиране на родители и подрастващи за безопасното сърфиране, може да откриете още полезна информация как да защитите подрастващите от онлайн заплахите и да сте спокойни за времето, прекарано от тях в интернет.

В тази статия ще разгледаме по-подробно търсачките и приложенията за родителски контрол, които могат да ви помогнат да предпазите детето си от неподходящо за него съдържание.

Приложения и търсачки за родителски контрол

Малко момче, учещо уроците си удома с помощта на онлайн ресурси

 

Съществуват редица приложения за родителски контрол и търсачки, създадени за ползване от деца онлайн. Тяхната основна цел е да се ограничи достъпът само до подходяща за подрастващите информация.

По-голямата част от тези приложения и търсачки могат да бъдат инсталирани на различни системи като Android и iOS и имат безплатни опции, от които да се възползвате.

Търсачки за родителски контрол

 • Kidrex е безплатна и лесна за употреба търсачка, която да ви помогне да предпазите децата от намиране на сайтове с неподходящо съдържание. Поддържана от Google Programmable Search Engine, тя използва Google Safe Search и има собствена база данни с неподходящи уебсайтове и ключови думи. Друг бонус при нея е, че блокира уебсайтове на социални мрежи. Създадена, за да предоставя филтрирани резултати на деца в предучилищна възраст, като ги предпазва от случаен досег с неподходящо съдържание, тя има забавен дизайн, а интерфейсът ѝ е изключително удобен за използване от деца.
 • Wacky Safe е друга търсачка, която използва Google Safe Search, за да предоставя безопасно съдържание за най-малките.
 • Kiddle е търсачка, която представя предвaрително филтрирани и одобрени от редактори резултати от търсенето. Така се  гарантира, че показаната информация е подходяща за деца и съдържа образователни и забавни материали.
 • Spin Safe Browser работи като филтър, за да направи интернет по-безопасен за всички възрасти. Той блокира нецензурни сайтове, включително и тези, излизащи в резултатите от търсенето. Подходящ е за устройства с iOS и Android.
 • Safe Search Kids е търсачка, която можете да използвате и за iOS, и за Android устройства. Тя предоставя филтрирани резултати от търсенето, когато децата ви използват интернет, активирайки автоматично Google Safe Search. Safe Search Kids помага на децата да не попаднат на уебсайтове, които съдържат неподходящо съдържание.

Използването на такъв тип търсачка насърчава онлайн безопасността. Тя не само филтрира ругатни и съдържание за възрастни, но също така намалява риска детето ви да се свърже с непознати.

Приложения за родителски контрол

Деца учат уроците си с помощта на онлайн ресурси под наблюдението на преподавател

 

Част от приложенията за родителски контрол, с които да наблюдавате какво прави детето ви онлайн, са:

 • Qustodio — принципът на работа при него е малко по-различен. Вместо безопасен браузър за деца, това приложение помага да направите всеки браузър по-безопасен. Работи на Windows, Mac, Kindle, iOS, Android и Chromebook. Има безплатен вариант за едно устройство, както и Basic и Premium план за повече устройства. Платените опции дават възможност за филтриране на сайтове, контрол на времето за използване на устройството, мониторинг на социални мрежи и проследяване на местоположението.
 • Mobicip — това приложение има добър безплатен план за уеб филтриране, който ви позволява да филтрирате сайтове по 15+ категории съдържание, дава ви достъп до отчети за дейността и ви позволява да наблюдавате 1 устройство. Подходящ е за iOS, Android, macOS, Windows, Chromebook и Kindle.
 • Kaspersky Safe Kids —  предлага подобни на останалите приложения функции като филтриране на съдържание, времеви ограничения, мониторинг на съобщения и проследяване на локация. Може да се използва за Android, iOS и Huawei.
 • Find My Kids – е безплатно приложение за родители за Huawei. Приложението позволява да се преглежда историята на децата от дома или офиса си, за да се установи дали децата използват телефоните си градивно или деструктивно и родителят да може да се намеси при необходимост. Освен това неговият GPS локатор помага да видите къде е детето, като същевременно запазва историята на всяко движение през целия ден.
 • Fami Safe е друго добро приложение за родителски контрол за  всякакви устройства, което позволява проследяване на местоположение, ограничаване на време, прекарано пред екрана, блокиране на неподходящи игри или уебсайтове.

Платформи, предлагащи филтрирано и безопасно съдържание, които детето ви може да ползва:

 • Cocomelon e анимационен канал в Youtube, предоставящ интерактивни и образователни песни и рими. Видеата на Cocomelon обикновено са кратки и интерактивни, което ги прави подходящи за малки деца.
 • Noggin (Nick Jr. Noggin или NOGGIN by Nick Jr.) е детска платформа за видео съдържание, която предлага образователни, интерактивни и развлекателни програми, уроци и игри за подрастващи в предучилищна възраст. Noggin предлага забавни сериали, включително някои с популярни анимационни герои от Nickelodeon, подходящи за деца от 2 до 6 години.

Инструментите за родителски контрол са чудесен начин родителите, а и учителите, да са проактивни и да предпазят децата при сърфиране онлайн и усвояване на достъпната там информация. Но е добре да съобразите факта, че инструментите не са безгрешни и би могло да се получи недостатъчно филтриране или хиперфилтриране на информация. Те може да пропуснат неподходящо или да блокират потенциално полезно или образователно съдържание, което да е ценно за вашето дете. Затова винаги трябва да отделяте време и внимание на детето и как то използва интернет. Да бъдете проактивни и да използвате тези инструменти, а не да разчитате единствено на тях. Не забравяйте и да говорите и обучавате детето как работят търсачките и приложенията, за да може то също да усеща, че участва в процеса.

Ако искате да осигурите по-голяма киберсигурност за вас и вашето семейство, разгледайте иновативните решения, които Лев Инс предлага.

 

 

Четете още